Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Ekonomové: Recese je u konce, ale opravdový růst přijde až příští rok

  • 29
Přestože Česko vystoupilo z recese a podle ekonomů nastal obrat k lepšímu, v celoročním pohledu na na tom hospodářství stále bude hůř než loni. Alespoň v číslech, která vyjadřují meziroční změny hrubého domácího produktu. Tuzemské i zahraniční instituce se shodují, že teprve příští rok bude lepší než ten letošní.

Prozrazují to již zveřejněné odhady dalšího vývoje ekonomiky, které se však s vývojem v Česku i v eurozóně hodně mění. A výrazně se liší i pohled jednotlivých institucí. Větším optimistou je přitom Evropská komise a Mezinárodní měnový fond než Česká národní banka a Ministerstvo financí.

Odhady vývoje tuzemské ekonomiky (meziroční srovnání)
20132014
Ministerstvo financí-1,50,8
Česká národní banka-1,52,1
Evropská komise-0,41,6
Mezinárodní měnový fond-0,41,5
Raiffeisenbank-0,71,9
ČSOB-1,31,5

Ve středu vydal Český statistický úřad povzbudivou zprávu, že ve druhém čtvrtletí vystoupilo Česko z recese. Ta je měřena mezikvartálními propady. (čtěte Skončila nejdelší recese v historii)

"Růst o 0,7 procenta je opravdu překvapivě dobrá zpráva. Nicméně meziroční pohled je vždy důležitější," myslí si analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

V odhadu vývoje ekonomiky hraje roli příliš mnoho proměnných, zveřejněné odhady například nebraly v úvahu změnu politické situace. Více se však promítne úspěch či neúspěch hlavních obchodních partnerů v čele s Německem.

Podle Petra Dufka z ČSOB je problém, že růst stojí zatím jen na exportu, domácí poptávka přitom pokulhává. Domácnosti i firmy se bojí investovat. "Zvyšující se domácí poptávky bychom se ovšem mohli dočkat už v roce 2014, avšak půjde spíše jen o mírný vzestup spotřeby, zatímco investice zůstanou nejspíše ještě utlumené," očekává Dufek.