Za dlužníky zaplatí sousedé. Bytová družstva i obce kritizují oddlužovací novelu

  • 180
Svaz měst a obcí, Svaz českých a moravských bytových družstev i zástupci InsolCentra kritizují vládní návrh insolvenčního zákona, který zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky. Upozorňují mimo jiné na to, že na dlužníky ve výsledku mohou doplatit i řádně platící občané.

Zkrácení oddlužení z pěti na tři roky pro všechny dlužníky, bez rozlišení jejich schopností, podle expertů způsobí výrazné snížení míry splacených dluhů a může mít drtivé ekonomické i společenské dopady.

„Podle našeho modelu to způsobí, že dlužník si v průměru uhradí pouze pět až šest nebo šest a půl procenta ze svého dluhu,“ uvedla na pondělní tiskové konferenci Jarmila Veselá, jednatelka analytické společnosti InsolCentrum.

„Když se nad tím zamyslíte a přihlédnete k inflaci, tak dlužníci nezaplatí hodnotově v podstatě nic,“ doplnila Veselá.

Mnohačetné exekuce v Česku rostou. Je to systémová chyba, říkají experti

Při zkrácení oddlužení z pěti na tři roky podle analýz Insolcentra věřitelé přijdou o sto miliard korun. Státní rozpočet přijde o 15 miliard korun – o zhruba deset miliard korun přijdou zdravotní pojišťovny, o tři miliardy korun Česká správa sociálního zabezpečení a o zhruba dvě miliardy Finanční správa.

„Na jedné straně se vláda zoufale snaží hledat jakékoliv úspory, na straně druhé se však stát neuváženě připraví o finanční prostředky, které by zadlužení lidé byli schopni při pětiletém oddlužení zaplatit do státního rozpočtu,“ zmínila Veselá.

Dluhy zaplatí sousedé

Proti novele se staví také Svaz českých a moravských bytových družstev. Jeho předseda Jan Vysloužil upozornil, že bytová družstva a společenství vlastníků se do určité míry nacházejí v postavení věřitelů, kteří nemohou ovlivnit ani zamezit vzniku pohledávek.

„V konkrétních případech dochází k tomu, že dlužníci mohou dlužit řadově stovky tisíc korun a bytové domy potom mají jedinou možnost - zaplatí je (dluhy, pozn. red.) všichni ostatní sousedé, kteří dlužníky mnohdy ani neznají a jediné, co s nimi mají společného, je adresa bydliště,“ uvedl Vysloužil.

Zmínil také, že dluhy sousedů následně mohou dostat do problémů i ty, kteří dluhy původně neměli. „Hrozí, že díky dluhům sousedů se lidé sami propadnou do platební neschopnosti a oni sami se mohou ocitnout v insolvenci,“ řekl.

Svaz měst a obcí upozorňuje, že nová právní úprava nepříznivě ovlivní hospodaření měst a obcí i život v nich.

„Všichni platíme v přesně stanovený čas a v přesně stanovených částkách za komunální odpad, za spotřebovanou elektřinu, za plyn, za vodu. I obec musí dodržovat platební morálku a své závazky. Pokud někdo nezaplatí, musíme to udělat my ostatní. Jak má starosta působit na občany, jestliže oni vidí ve svém okolí takové neplatiče?“ zmínila ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Kratší oddlužení pocítí i veřejné rozpočty, varuje expert na insolvence

Proces oddlužení podle nynějších pravidel trvá pět let, u seniorů tři roky. Novela insolvenčního zákona se opírá o směrnice Evropské komise. Zkrácené oddlužení by se podle směrnice mělo týkat pouze podnikatelů, v Česku se ale plánuje zkrácení doby oddlužení pro všechny, tedy i běžné občany.

Ondřej Zezulka z legislativního odboru ministerstva spravedlnosti již dříve informoval, že nová pravidla oddlužení mohou motivovat větší počet dlužníků ve vícečetných exekucích, aby konečně řešili svou nepříznivou finanční situaci a s vidinou osvobození od dluhů se znovu zapojili do běžné společnosti a legální ekonomiky.

Ve většině evropských zemí, které již novelu přijaly, byly nastaveny podmínky pro oddlužení spotřebitelů stejně jako u podnikatelů. Oddlužení jim tedy je umožněno za tři roky.