Tesco

Tesco | foto: Tesco

Odboráři dali Tesku den na to, aby najalo pracovníky

  • 23
Obchodní řetězec Tesco má podle odborů 24 hodin na to, aby navýšil stavy pracovníků a brigádníků. Odboráři si stěžují, že firma má málo pracovníků, proto prodloužili stávkovou pohotovost. Pokud podnik požadavkům nevyhoví, hrozí nespokojení zaměstnanci protestními akcemi.

Na nízký počet pracovníků na pokladnách a fronty na prodejnách si odboráři stěžovali už dříve. Před týdnem kvůli tomu dokonce vyhlásili stávkovou pohotovost.

"Jeden musí dělat práci dvou, to je před Vánocemi nemyslitelné," popsal tehdy situaci v prodejnách odborový předák Teska Milan Matušík.

Odboráři řešili situaci na dnešním jednání s vedením řetězce. Odboráři poté rozeslali zprávu, v níž vyzývají management k rychlému uzavírání dohod o pracovní činnosti nebo kratších pracovních úvazků s novými zaměstnanci. Podle Matušíka je stav "naprosto poddimenzovaný".

Zítra se odboráři rozhodnou, zda přistoupí k protestům. Zatím prodloužili pohotovost do čtvrtka 20. listopadu.

Vedení Teska nespokojenost mírní. "Tesco se v současné době intenzivně připravuje na vánoční prodej, který je nejnáročnějším obdobím z celého roku. Obchodně-provozní činnost bude v tomto období zajišťována dostatečným počtem především vlastních zaměstnanců na plný nebo zkrácený úvazek nebo brigádníků," sdělila mluvčí Eva Karasová.