Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil byl mezi dalšími vyvolenými odboráři na audienci u Angely Merkelové. Ilustrační snímek.

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil byl mezi dalšími vyvolenými odboráři na audienci u Angely Merkelové. Ilustrační snímek. | foto: ČTK

Šéf českých odborů Zavadil se před Merkelovou svezl po Nečasovi

  • 296
Odborářští předáci devíti evropských zemí se setkali s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Apelovali na ni, aby se v rámci fiskálního paktu, který má být pojistkou proti bobtnání státních deficitů, jen neškrtalo, ale aby se také stimulovala ekonomika. Lídr českých odborů Jaroslav Zavadil zároveň označil za zbabělé, že premiér Petr Nečas "dluhovou brzdu" nepodepsal.

Není tak časté, že se odboráři dostanou k německé kancléřce. Merkelová jich ve čtvrtek v Berlíně vyslyšela hned devět. Šéf ČKMOS Jaroslav Zavadil při té příležitosti kritizoval premiéra Petra Nečase za to, že dokument nepodepsal, a označil to za zbabělost.

Odboráři také společně vyjádřili přání, ať fiskální pakt EU nepřináší jen škrty v rozpočtech, ale nabídne opatření podporující hospodářský růst a zaměstnanost.

"Ve fiskálním paktu tak, jak je napsán, chybí řada věcí. Chybí tam prorůstová politika, chybí tam hospodářská politika, růst hospodářské politiky obzvlášť v zóně evropské měny a mělo by se tam mluvit i o daních, o daňových systémech, které způsobují to, že finanční prostředky pak nejsou. Není to jen o škrtání," shrnul Zavadil pro ČTK a Českou televizi postoj evropských odborů.

Navzdory těmto nedostatkům ale české odbory přísnější fiskální disciplínu podporují a nesouhlasí s tím, že se k ní česká vláda nepřipojila. "Myslím, že byla politická chyba a skoro bych řekl zbabělost, že to premiér nepodepsal," prohlásil Zavadil. Podle něj tak Česko ztratilo možnost pakt ovlivňovat.

Čeští odboráři chtějí i s dalšími občanskými iniciativami vyjít do ulic 21. dubna na protest proti škrtům. Vadí jim například vyšší DPH nebo propouštění ve státní správě. (více čtěte zde)

,