Obří vzdělávací park může získat Roudnice

  • 6
Obří vzdělávací a zábavní park nazvaný Orbis Pictus by mohl vzniknout nedaleko Roudnice nad Labem. Potvrdil to jeden z otců plánu parku za více než tři miliardy korun Václav Marhoul. V úvahu ale přicházejí i další severočeská města.

"Je už zcela jasné, že na pražském Barrandově, o kterém jsme uvažovali, to nebude. Poradenská firma teď vybírá vhodné lokality. Jedním z míst, kde by mohl vyrůst je opravdu Roudnice nad Labem," řekl Marhoul.

Kromě města u řeky jsou podle něj ještě ve hře Lovosice a Ústí nad Labem. Kdy padne definitivní rozhodnutí Václav Marhoul nedokázal říci. Napovědět by měla studie proveditelnosti, na kterou teď Marhoulova firma shání peníze.

"Průmyslu je tu dost a projekt jako Orbis Pictus je přesně tím, co bychom tu rádi viděli. Hledáme teď s autory projektu vhodné lokality," potvrdil starosta Roudnice nad Labem Zdeněk Kubínek.

Plány na vybudování vědecko-technického vzdělávacího parku Orbis Pictus vznikly v roce 1999 v Mostě. U jeho zrodu stáli místní podnikatel a politik Jiří Rain, Václav Marhoul a spolumajitel mosteckého autodromu Jiří Kroužek.

Původní plány počítaly s náklady za asi 1,9 miliardy. Park měl vyrůst nedaleko Mostu s podporou státu. Letos v lednu jednali zástupci firmy, která pro stavbu parku vznikla, o jeho výstavbě v Praze. I z toho ale nakonec sešlo.

Stavba podobná francouzskému Futuroscope u Paříže by výrazně pomohla  v boji s nezaměstnaností a pozdvihla by i prestiž regionu. Naučně vzdělávací park s multikinem, přednáškovými sály a velkým počtem různých atrakcí měl podle původních plánů zaměstnat 250 lidí a další asi tisícovka měla dostat uplatnění v navazujících službách.

Pět let od vzniku prvních plánů ale pořád není jisté, že centrum opravdu vznikne. "Je to otázka peněz a já bych nedával ruku do ohně za to, že park opravdu bude stát," dodává Václav Marhoul.