A380, Airbus

A380, Airbus - Největší letadlo světa projíždělo ve středu po letišti v Toulouse-Blagnac ve Francii. Prochází finálním testy před prvním vzletem, který se plánuje na příští týden. (20. dubna 2005) | foto: Jean-Philippe Arles, Reuters

Obří Airbus se připravuje na první let

  • 10
Nedaleko francouzského Toulouse vrcholí přípravy na první let superjumba Airbus. Dvoupatrový obr A380 se ve středu projížděl po ranveji letiště Toulouse-Blagnac kvůli testům před prvním vzletem. Ve vzduchu by se mohl při prvním testovacím letu podle AP objevit už příští týden.

Na finálních přípravách se podílí šestičlenná posádka.

Airbus představil největší letadlo světa pro 555 pasažérů v polovině ledna. V komerčním provozu by se mělO objevit v roce 2006. - více zde

Mezi prvními zákazníky, kteří se novým airbusem proletí, budou Číňané.

Francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin podepsal při své třídenní návštěvě v Číně smlouvu na dodávku pěti Airbusů A380 a 25 dalších letadel. Kontrakt, který kromě pěti obřích letounů, osmnácti airbusů A320 a sedmi A319 zahrnuje i francouzské nukleární a železniční zařízení.

Premiér Raffarin také ve čtvrtek označil zbrojní embargo Evropské unie vůči Číně za diskriminační a zastaralé a řekl, že bude usilovat o jeho zrušení.

,