Právnické osoby jsou povinné padělky zadržet.

Právnické osoby jsou povinné padělky zadržet. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Obchodníci na Moravě se bojí dvoutisícikorun

  • 4
Padělky dvoutisícových bankovek, které po stovkách zabavují policisté po celé republice, už komplikují každodenní placení i lidí v Olomouckém kraji. Obchodníci podrobně studují, čím zákazníci platí.

Obavy pokladní v olomouckém dopravním podniku včera zašly dokonce tak daleko, že odmítla dvoutisícovku přijmout. Porušila tak ale zřejmě zákon.

"Manželka chtěla dvoutisícovkou a tisícikorunou zaplatit za nákup jízdenek, ale pokladní ji odmítla," popsal Roman Knob, který se ženou provozuje dvě trafiky v Olomouci.

"Žena kvůli tomu musela přes celé město na provozovnu pro jiné bankovky. Přitom dvoutisícovka je oficiální platidlo jako každé jiné. Je to nefér. Přece teď nebudeme běhat po celém městě a ptát se, kde nám vezmou takový peníz," zlobil se Knob.

Dopravní podnik potvrdil, že se případ stal, mluvčí Daniela Richterová ale odmítla, že by pokladní měly zakázáno přijímat dvoutisícovky. "Jednu paní jsme ráno odmítli, ale už jsme zjednali nápravu. Bankovky ve dvoutisícové hodnotě přijímáme, ale se zvýšenou kontrolou," uvedla Richterová.

Právo odmítnout přijmout bankovku má jen fyzická osoba. Právnické osoby, jakou je i dopravní podnik, musí bankovku vzít. Pokud však má podezření, že jde o padělek, a to se i potvrdí, zákazník o bankovku přijde bez náhrady.

"Pokud bez zákonného důvodu někdo odmítá tuzemské peníze, může se dopustit trestného činu ohrožování oběhu tuzemských peněz, za což hrozí trest odnětí svobody až na šest měsíců nebo peněžitý trest," upozornila Alexandra Langošová z olomoucké advokátní kanceláře.

Policie pátrá po padělatelské dílně, která dává do oběhu velmi zdařilé padělky dvoutisícovek. Laik má podle policie malou šanci tento padělek poznat. První padělaná bankovka se objevila před rokem a půl, policie zatím zachytila 1450 bankovek pocházejících z jedné dílny. Padělatelé podle policistů nejspíš vyrábějí další peníze, takže padělky jsou stále v oběhu.

V Olomouckém kraji loni policisté vyšetřovali celkem 125 případů, kdy někdo padělal peníze, letos se zatím objevily falešné peníze asi třicetkrát. Našly se i padělky dvoutisícovek, jestli však některé pocházejí ze stejné dílny, zatím policie neuvedla.