Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Státní příspěvek na penzi letos nedostává 1,4 milionu lidí

  • 97
Zhruba 1,39 milionu Čechů v prvních měsících letoška nedosáhlo u penzijního připojištění na státní příspěvek. Podíl lidí narostl kvůli změně podmínek pro vyplácení příspěvku. Od ledna na něj má nárok jen ten, kdo spoří minimálně 300 korun měsíčně. Ještě loni stát přispíval už od minimální stokorunové měsíční úložky.

Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které zveřejnily Hospodářské noviny.

Penzijní společnosti tvrdí, že klienty o změnách pravidel informovaly, nyní však začnou znovu oslovovat ty, kteří si příspěvek nezvýšili alespoň na úroveň, která otevírá cestu ke státnímu příspěvku, tedy na 300 korun. Příjmy fondů jsou navíc navázané na úspory klientů, inkasují 0,6 procenta ze spravovaných aktiv.

"Navyšování vkladů na alespoň minimální úroveň pro získání státního příspěvku je teď naší prioritou," uvedl Karel Svoboda, prezident Asociace penzijních fondů.

Důvodů, proč si tolik lidí příspěvek nezvýšilo, je podle odborníků několik. "Někteří nemají na zvýšení peníze, jiní změnu pravidel nezaznamenali a v některých případech zaměstnavatel přispívá vyšší částkou a příspěvek státu se jim nezdá důležitý," myslí si Pavel Jirák, šéf Penzijní společnosti Komerční banky.

Státní příspěvek si v prvním čtvrtletí připsalo asi 3,7 milionu Čechů. Na maximální příspěvek od státu 230 korun dosáhlo přes milion Čechů, kteří měsíčně spořili nejméně tisíc korun. Celkem mají Češi v penzijních fondech naspořeno 256 miliard korun, uvedly HN.

Penze na FINmarket.cz

Poradíme vám s navyšováním příspěvků penzijního připojištění.