Zahraniční obchod letos poprvé spadl do deficitu.

Zahraniční obchod letos poprvé spadl do deficitu. | foto: Profimedia.cz

O české zboží je menší zájem, zahraniční obchod je v deficitu

  • 8
V zahraničí klesá spotřeba domácností i firem. O české zboží není takový zájem jako dosud. Ukázala to i nová čísla vývoje zahraničního obchodu, tedy rozdílu mezi exportem a importem. Ten v říjnu skončil se schodkem téměř čtyři miliardy korun, což je v porovnání s minulým rokem o 12,1 miliardy horší výsledek.

"Říjnový výsledek obchodní bilance překonal naši nejčernější prognózu," uvedla analytička Raiffeisen Bank Helena Horská. Banka očekávala nejhůře miliardový přebytek, trh očekával přebytek 7,7 miliardy. Obchodní bilance se ale dostala do minusu.

"Zahraniční obchod podává první jasnou zprávu o tom, že krize dorazila do ČR," komentoval výsledek analytik České spořitelny Martin Lobotka. 

Na schodku zahraničního obchodu se podílel hlavně vzestup deficitu v obchodě s minerálními palivy o 8,3 miliardy korun a pokles kladného salda v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 4,1 miliardy korun.

"Vývozci orientovaní na Asii mají výhodu"

Podle Horské výsledek, tedy deficit čtyři miliardy, vrací výkonnost českého zahraničního obchodu do roku 2004. "Recese u našich hlavních obchodních partnerů se dotkne téměř všech českých exportérů. Ti z nich, kteří se s předstihem začali orientovat na rychle rostoucí ekonomiky z asijského kontinentu, mohu z této krize vyjít jako vítězové," soudí analytička.

Vývoz strojů a dopravních prostředků klesl o 14,8 procenta (19,8 miliardy korun). Z toho nejvíce se snížil vývoz silničních vozidel (o 8,7 miliardy korun). Klesl také dovoz strojů a dopravních prostředků, a to o 14,7 procenta.

Říjnový vývoz v běžných cenách meziročně klesl o 10,7 procenta a dovoz o 5,9 procenta.

V září skončil zahraniční obchod s přebytkem 10,7 miliardy korun.