Robert Zoellick

Robert Zoellick | foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Novým prezidentem Světové banky je Robert Zoellick

  • 23
Novým prezidentem Světové banky se stal Robert Zoellick. Do funkce ho jednomyslně potvrdila výkonná rada organizace. Zoellick, který byl v minulosti například náměstkem amerického ministerstva zahraničí, nahradí Paula Wolfowitze, který z banky odešel kvůli střetu zájmů.

Výkonná rada Světové banky tak potvrdila nominaci, kterou koncem května ohlásil americký prezident George W. Bush. - více zde

V čele mezinárodní finanční instituce tradičně stojí Američan. Zoellick nahradí Paula Wolfowitze, který musel své působení předčasně ukončit. Zajistil totiž své milence Shize Rizaové vysoký plat na americkém ministerstvu zahraničí. - více zde

Zoellick, právník s německými kořeny, je ostřílený úředník. V minulosti působil jako náměstek ministra obrany, americký obchodní zástupce a působil na významném postu v bance Goldman Sachs. Podílel se na zapojení Číny a Tchaj-wanu do Světové obchodní organizace (WTO) a připravoval kolo jednání v Dauhá.

Zoellick má velmi blízko k prezidentovi Georgi W. Bushovi. Zatímco odcházející Wolfowitz válku v Iráku přímo plánoval, Zoellick alespoň podepsal dopis, kterým neokonzervativní think-tank PNAC vyzýval v roce 1998 tehdejšího prezidenta Billa Clintona k útoku na Irák.

V roce 2000 patřil Zoellick do skupiny takzvaných Vulkánů, týmu zahraničně-politických poradců, kteří Bushovi pomáhali na cestě do Bílého domu.

Ve skupině vedené současnou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou byli vedle Zoellicka i Paul Wolfowitz, Richard Perle nebo Stephen Hadley.