Nájemníkům nehrozí, že by byty zdražily. Ilustrační foto

Nájemníkům nehrozí, že by byty zdražily. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Nižší ceny za byty v Brodě zůstaly

  • 2
Privatizace městských bytů v Havlíčkově Brodě bude pokračovat i po případném odchodu realitní kanceláře Sever. Město současně nájemníkům zaručilo ceny, které kancelář podle radních chybně stanovila. To jsou hlavní závěry, k nimž dospěli havlíčkobrodští zastupitelé v kauze prodeje městských bytů.

Nesrovnalosti v prodeji bytů se objevily počátkem března. Vedení města obvinilo realitní kancelář, která pro radnici pracuje na základě mandátní smlouvy, ze špatného vypočtení kupních cen a z porušení pravidel prodeje v létě schválených zastupitelstvem. Před týdnem jí radní jednostranně vypověděli smlouvu.

Realitní kancelář Sever měla nájemníkům stanovit nižší ceny, než jaké určují pravidla prodeje bytů. Podle místostarosty Tomáš Hermanna by při odhadované šedesátiprocentní úspěšnosti prodeje zhruba pěti stovek bytů město přišlo o osm milionů korun.

"Pokud by se podařily prodat všechny byty, což ale nepředpokládáme, činila by ztráta až čtrnáct milionů," uvedl.

"Chyba je na straně města. Žádná pravidla jsme neporušili, dají se vyložit více způsoby a my postupovali podle jednoho výkladu. Námi stanovené ceny schválil hospodářský odbor a statutární zástupce města je podepsal," bránil se jednatel realitní kanceláře Zdeněk Suchý.

"Musím ale podotknout, že spolupráce s hospodářským odborem byla z jeho strany prakticky nulová," dodal.

"Pokud je tomu skutečně tak, mělo by se to prošetřit. Jestliže pochybilo město, měla by i pana místostarostu svrbět židle," prohlásil předseda kontrolní komise a současně komunistický zastupitel Zdeněk Dobrý. "Podepsal jsem to, co jsem od odborníků dostal. Neměl jsem důvod nikomu nevěřit," oponoval Hermann.

Výpověď nabude účinnosti v půlce dubna
Prošetřit celý případ a odpovědnost jednotlivých odborů městského úřadu bude nyní úkolem pro vedení města a kontrolní komisi. Na základě jeho výsledků hodlají radní postupovat ve vztahu s realitní kanceláří. Zatím platí měsíční výpovědní lhůta. Ta vyprší v polovině dubna.

"V případě přerušení smlouvy hrozí městu i naší realitní kanceláři velké ekonomické problémy," prohlásil Suchý. Pokud se tak stane, je možné, že spor mezi městem a realitní kanceláří vyřeší až soud. I takové hlasy na zastupitelstvu zaznívaly.

Byty rozhodně nezdraží
Podle přijatých usnesení by ale nájemníci do tohoto sporu vmíseni být neměli. Zastupitelé jim zaručili, že ponechají ceny na úrovni stanovené realitní kanceláří. Za byt tak zaplatí o dvacet až sto tisíc méně, než měla radnice původně v úmyslu. Zastupitelé se shodli, že se stejné nižší ceny budou vztahovat i na ty nájemníky, kteří dosud neobdrželi nabídku.

Proces privatizace bytů bude zároveň i přes prozatím platnou výpověď realitní kanceláři pokračovat.

"Pokud se na obnovení smlouvy nedohodneme, převezme činnost realitní kanceláře město," nechal se slyšet Tomáš Hermann. Obě strany však projevily zájem smlouvu obnovit.

,
Témata: Ceny bytů