Absolventi škol o prázdninách nepracovali, míra nezaměstnanosti tak zůstala v srpnu na 6,4 procenta.

Absolventi škol o prázdninách nepracovali, míra nezaměstnanosti tak zůstala v srpnu na 6,4 procenta. | foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost se nepohla, absolventi si užívali volna

  • 52
UVNITŘ: Audio - Nezaměstnanost v srpnu zůstala na stejné úrovni jako v červenci, tedy na 6,4 procenta. Analytici tento vývoj očekávali, protože letní měsíce podle nich nelákají lidi do práce. Údaje o počtu nezaměstnaných zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Nezaměstnanost v létě obvykle neklesá, hlavně díky absolventům škol, kteří dávají přednost prázdninám," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle něj klesne počet uchazečů o zaměstnání pod hranici šesti procent až v září nebo v srpnu, kdy se studenti vrátí z dovolených a do práce nastoupí i ženy, které v létě pečovaly o své děti. 

Loni v srpnu byla míra lidí bez práce 7,9 procenta, připomnělo ministerstvo. "Tři roky trvající ekonomický růst je jediným vysvětlením pro meziroční pokles," komentoval toto srovnání Michl.

Ekonomika chybí zaměstnanci
Ačkoliv počet lidí bez práce stagnoval, česká ekonomika měla zájem nabírat stále více lidí. Počet volných pracovních míst totiž stoupl na rekordních 133 407.

Podle ekonomů je to vedle demografických faktorů tím, že se ekonomice daří, což potvrzuje i růst hospodářství o šest procent ve druhém čtvrtletí. (více zde)

Firmy tak díky dobrému výkonu ekonomiky v srpnu sháněly vůbec nejvíc lidí, které úřady práce pro tento měsíc evidovaly od roku 1991. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá v průměru 2,8 uchazeče, uvedli ministerští úředníci.

"Je zřejmé, že české ekonomice chybějí zaměstnanci, a to limituje její růst," tvrdí ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

A právě napětí na trhu práce je podle Michla nyní nejdůležitějším faktorem pro měnovou politiku centrální banky. "Čím těsnější trh práce bude, tím větší budou mzdové požadavky, což tlačí na růst inflace," uvedl.

Podle něj tak centrální bankéři dále zvýší úrokové sazby, a to do tří měsíců. Letos je zvedli už dvakrát, naposledy na konci srpna. - více zde