Úřady práce se před létem vyprazdňují.

Úřady práce se před létem vyprazdňují. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nezaměstnanost mírně klesla. Volných míst přibývá už pět měsíců v řadě

  • 118
Míra nezaměstnanosti v květnu mírně poklesla na 8,2 procenta. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se snížil o 3,1 procenta (15 223 lidí) na 482 099 a počet hlášených volných pracovních míst rostl již pátý měsíc za sebou. Celkem jich je 43 665.

Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Podle ministerstva se rychlost poklesu nezaměstnanosti přes léto zpomalí. Některé práce typické pro jarní sezonu, jako jsou třeba úklidy měst, budou již ukončeny a do evidence se začnou zapisovat čerství absolventi škol.

Ke konci května úřady práce evidovaly celkem 482 099 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 15 223 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 poklesl o 7 857. O jedno místo se v květnu v průměru ucházelo 11 nezaměstnaných.

V průběhu května bylo nově zaevidováno 37 876 osob, z evidence naopak odešlo celkem 53 099 uchazečů. "Je vidět, že se firmy do propouštění příliš nehrnou a raději omezují náklady, včetně těch mzdových, a čekají na zvýšení poptávky v Evropě," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ministerstvo práce sleduje i volná místa nabízená na internetu, která nejsou v jejich databázích. Objevilo jich tam dalších 37 tisíc.

Podle ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka zůstává největší bolestí trhu práce nedostatek nových pracovních míst vzešlých z podnikatelského sektoru. "To ovšem odpovídá recesi, v níž se česká ekonomika nalézá. Zlepšení situace tedy není v dohledu, což je špatná zpráva pro ekonomiku jako celek a mimo jiné i pro nastávající absolventy škol," dodává Mertlík.

Podle odlišné metodiky sleduje českou nezaměstnanost i bruselský Eurostat. Podle jeho posledních údajů byla v Česku dubnová míra nezaměstnanosti 6,6 procenta, zatímco v celé EU 10,3 procenta. Česko je tak zemí se šestou nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii.