O žadatele o zaměstnání by se nově měly starat personální agentury najaté ministerstvem.

O žadatele o zaměstnání by se nově měly starat personální agentury najaté ministerstvem. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Úřady práce přestaly lidem hledat zaměstnání, budou to dělat agentury

  • 1009
O nezaměstnané už se nebudou starat úřady práce. Nově by si je měly převzít agentury, které vybere ministerstvo práce a sociálních věcí. Od soukromníků si slibuje, že dovedou najít práci i znevýhodněným skupinám, jako jsou čerství absolventi, lidé před důchodem a dlouhodobě nezaměstnaní. Přísné podmínky ministerstva se ale agenturám nelíbí.

Úřady práce se za poslední rok úplně změnily – práci tam nikdo nehledá, chodí se tam pouze pro dávky. Jejich původní funkci, kterou hrdě nesou v názvu, tedy pomáhat nezaměstnaným hledat práci, by měly už v polovině roku převzít personální agentury.

Velká příloha o nových personálních agenturáchČtěte v pondělí, 2. dubna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Ministerstvo teď připravuje výběrové řízení na agentury, které budou úřady práce zásobovat nezaměstnanými. Tyto firmy jim budou hledat práci. Za to, že se o dotyčného budou starat místo úřadu práce, dostanou od státu jednorázově pět tisíc korun. A když ho umístí, tak dalších 1 250. Soutěžit se bude pro každý kraj, vítězná agentura musí mít pobočky ve všech okresech.

Má to však dvě podmínky. "Balík" nezaměstnaných předaný agentuře bude obsahovat alespoň 70 % problematicky umístitelných - tedy lidí nad padesát, vysokoškoláků do třiceti let věku či dlouhodobě nezaměstnaných. A plnou odměnu firma dostane, jen když 60 procent převzatých lidí umístí na dobu neurčitou. Jinak se odměna krátí.

Agenturám se nelíbí přísné podmínky ministerstva

Do agentur budou moci být nezaměstnaní lidé převedeni poté, co podepíší na úřadě práce souhlas. Na pohovory a konzultace pak budou chodit do agentur, zatímco dávky jim i nadále budou chodit z úřadu práce. Ministerstvo práce si od toho zřejmě slibuje, že soukromé agentury najdou recept na umisťování těžko zaměstnatelných uchazečů. Úřadům práce se to totiž nedaří - čtyřicet procent uchazečů o práci zůstane v evidenci déle než na rok.

Agenturám se pochopitelně nelíbí, že by musely splnit tak přísné podmínky a obhospodařovat komplikované případy. "Očekávání ministerstva jsou v tomto směru úplně nereálná," říká Luboš Rejchrt z agentury Grafton.