práce, zaměstnanec, obchod

práce, zaměstnanec, obchod | foto: Profimedia.cz

Nemůžeme najít lidi, stěžují si firmy na severozápadě

  • 27
Na severozápadě Čech se prohlubují obtíže při hledání zaměstnanců. Zvláště menší firmy naráží na obrovské problémy při hledání lidí, které potřebují pro rozšiřování své činnosti. Své o tom ví personální šéfka žatecké společnosti Sittardia Daniela Černochová.

"Utratili jsme desítky tisíc korun za inzerci ve všemožných novinách. Požadavky jsme předali i úřadům práce. Povedlo se nám ale sehnat jen jediného člověka," vypráví Černochová.

Firma přitom hledá obchodníky, kteří se ve vybraném regionu mají starat o její klienty a práci pro ně. Kromě osobního auta společnost přitom nabízí základní mzdu od dvaceti tisíc korun a obchodní podíl od dvanácti do dvaceti pěti tisíc korun. Tedy podstatně více, než většina firem na severozápadě země, kde je největší nezaměstnanost v Česku.

Na počátku roku kvůli problémům s hledáním nových lidí vyvolaly nově příchozí firmy z Chomutovska jednání se zástupci ministerstev a vládní agentury CzechInvest.

"Jde opravdu o vážný problém, který může pomoci řešit jen změny systému školství a vzdělávání dospělých," řekla tenkrát krátce po jednání náměstkyně ředitele Czechinvestu Hana Chlebná.

Firmám na Chomutovsku totiž hrozí, že pokud v určených termínech nebudou zaměstnávat stanovený počet lidí, mohou přijít o investiční pobídky od státu. Problémy se přitom týkají velikých zaměstnavatelů jakými jsou Parker Hannifin či Donaldson.

Výrobní ředitel nové továrny společnosti První elektro Jaroslav Toman dokonce před časem přiznal, že kvůli nedostatku lidí musí pečlivě zvažovat zakázky, aby je firma dokázala stihnout. Kromě Chomutovska se s problémy při nabírání lidí potýká i velký počet firem na Mostecku.

Například Grammer pro jistotu inzeruje nabídky práce nepřetržitě a požadavky na úřadě práce má bez přestávky téměř rok. Velké firmy si ale většinou mohou desítky tisíc korun za inzerci práce dovolit. Malým mohou tyto náklady pořádně zkomplikovat plánované rozšiřování.