„Turisté nad padesát let, kterých jsme dříve měli nejvíc, tady nejsou. Navíc...

„Turisté nad padesát let, kterých jsme dříve měli nejvíc, tady nejsou. Navíc ještě nepřijíždějí lidé z Nového Zélandu ani Austrálie, nelétá Jižní Amerika, lidí ze Španělska ubylo, pomalu se probouzí Italové. Ale vůbec se to nedá srovnat s tím, co bylo před covidem,“ říká průvodkyně. (10. srpna 2022) | foto: MAFRA

Polovina Němců v létě zůstane doma. Pocítí to i firmy v Česku

  • 3
Část Němců letos oželí dovolenou v cizině a raději zůstane doma. Podle průzkumu veřejnoprávní televize ARD se do zahraničí chystá jen 17 procent Němců. Nepříjemně to pocítí i čeští hoteliéři a jiní podnikatelé, protože turisté z Německa tvoří pětinu všech zahraničních návštěvníků Česka.

Průzkum ARD neuvádí, kolik obyvatel Německa vyjíždí každoročně na dovolenou v zahraničí, ale dle portálu Statista.com mělo v roce 2019 o dovolenou v cizině vážný zájem 30,5 procenta a mírný zájem 29 procent Němců.

Zůstat přes léto jen doma chce podle průzkumu ARD 51 procent Němců. Plány, že vyrazí alespoň po spolkové republice, jich má 35 procent. Do jiných evropských států se chce podívat 17 procent Němců a jen dvě procenta se chystají v létě cestovat i mimo Evropu.

Příliš cestování obyvatelé Německa neplánují, přestože obava z nákazy koronavirem u nich od března výrazně klesla. Zatímco v polovině třetího měsíce roku mělo velmi silný nebo silný strach z infekce 55 procent dotázaných, nyní jich je už jen 24 procent. Menší obavu má pak 75 procent Němců. Průzkumu se ve dnech 23. a 24. června zúčastnilo 1 068 respondentů.

V roce 2019 přicestovalo do České republiky 2,1 milionu turistů z Německa, to znamená zhruba 20 procent všech turistů ze zahraničí. Němečtí turisté tak vedou s velkým odstupem za turisty ze Slovenska, jichž přijelo 750 tisíc. Následují Poláci, Číňané a rezidenti Spojených států amerických.

Nejslabším obdobím je pro cestovní ruch začátek roku, nejsilnější právě léto. Ve třetím čtvrtletí loni přicestovalo do Česka 587 tisíc Němců.

Turisté v tuzemsku jsou rozděleni přesně na dvě poloviny. Z celkových 22 milionů jich 10,9 milionu loni přijelo na návštěvu ze zahraničí, z toho třetina během léta.

Nejdůležitější země podle turistů
Počet turistů 2019 v tisících
1. Německo2100
2. Slovensko750
3. Polsko673
4. Čína612
5. USA584
Zdroj: Český statistický úřad
,