5M

5M - V Německu spustili největší větrnou elektrárnu světa. Na její stavbu se spotřebovalo 1300 kubických metrů betonu a 180 tun oceli. | foto: Repower

Němci spustili větrný kolos

  • 117
V německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko se roztočily vrtule největší větrné elektrárny světa. Elektrárnu, která dokáže vyrobit až 17 gigawatthodin za rok, oficiálně spustili ve středu. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung dokáže zásobovat proudem 4 500 domácností.

Kolos je vysoký 183 metrů. Na jeho stavbu se spotřebovalo 1 300 kubických metrů betonu a 180 tun oceli. Křídlo vrtule měří 61,5 metru a váží kolem 18 tun, uvedl list.

"Německá větrná energetika demonstruje touto elektrárnou svou obnovenou světovou pozici v technologiích," komentoval spuštění německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin ze strany Zelených.

Označení "5M" pochází z maximálního možného výkonu elektrárny, kterým je pět megawattů. Tuto metu elektrárna překonala loni v prosinci. Tři větrné turbíny totiž pracovaly ve zkušebním provozu už od 12. listopadu loňského roku.

V každé z nich je jiný generátor. Zařízení pocházejí od tří různých německých výrobců. Jeden takový ekologický zdroj energie může podle Trittina ulehčit životnímu prostředí o téměř 10 tisíc tun oxidu uhličitého ročně.

Hamburská firma Repower, která elektrárnu vyvinula, počítá, že by se podobná zařízení mohla od roku 2006 objevit také na moři.

,