Nekvalitní polské kakao, které prodával Kaufland.

Nekvalitní polské kakao, které prodával Kaufland. | foto: SZPI

Inspekce už počtvrté našla v Kauflandu šizené kakao z Polska

  • 340
Už počtvrté během posledních šesti měsíců musel řetězec Kaufland stáhnout ze svých pultů šarži falšovaného kakaa z Polska. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž zjistila, že místo stoprocentního kakaa obsahuje balení také drcené kakaové slupky.

Naposledy inspekce zjistila falšování u výrobku Kakao Grande se sníženým obsahem tuku. "Laboratorní analýzou bylo prokázáno, že stoprocentní kakaový prášek obsahuje maximálně 80 procent kakaa. Doplňujícím testem bylo dále prokázáno, že chybějící kakao bylo nahrazeno přidáním dřevité hmoty z drcených kakaových slupek," uvedl tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

SZPI proto nařídila stažení produktu z obchodní sítě. Vzorek falšovaného kakaa inspektor objevil v prodejně Kaufland v Mariánských Lázních, odkud bylo staženo 136 kusů.

Nebyl to však první případ, kdy inspekce zjistila problémy u kakaových výrobků značky Grande, které v Česku distribuuje výhradně Kaufland. Koncem minulého roku byl u instantního kakaového nápoje Grande Cocoa drink prokázán o 20 procent nižší obsah kakaa oproti údaji uvedenému na obalu. Kakaový prášek tehdy výrobce nastavil levnější sacharózou.

V dubnu letošního roku u téhož produktu inspekce prokázala nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami, což je obtížněji zjistitelný způsob falšování. I v tomto případě musel Kaufland kakao stáhnout.

Kaufland přesto s polským výrobcem nepřerušil spolupráci a ten ve falšování pokračoval. "Konzistentní - asi dvacetiprocentní - hladina falšovaného obsahu a časové rozpětí mezi jednotlivými případy indikují, že se nejedná o technologickou nekázeň, ale o záměrně nastavený systém," uzavírá Kopřiva.