Nejvyšší žalobci zrušili obvinění někdejších šéfů Komerční banky z úvěrového podvodu.

Nejvyšší žalobci zrušili obvinění někdejších šéfů Komerční banky z úvěrového podvodu. | foto: MF DNES

Nejvyšší žalobci zrušili obvinění exšéfů KB za úvěry Chvalovskému

  • 1
Nejvyšší žalobci zrušili obvinění někdejšího generálního ředitele Komerční banky Jana Kollerta a jeho tří bývalých spolupracovníků z úvěrového podvodu. Toho se měli dopustit v souvislosti s pochybnými úvěry pro firmy kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského.

„Nejvyšší státní zastupitelství v Brně usnesení o zahájení trestního stíhání zrušilo jako předčasné," řekl žalobce František Fíla.

Exšéfům Komerční banky (KB) hrozilo 5 až 12 let. KB měli způsobit úvěrovými podvody více než půlmiliardovou škodu. 

Teď už sice jejich obvinění neplatí, policie však bude dál na případu pracovat. Nejvyšší žalobci totiž uložili pokyny k tomu, co je v kauze ještě třeba prověřit.

„Pak bude v případu znovu rozhodnuto o případném obvinění nebo odložení,“ vysvětlil Fíla.

Kromě Kollerta podezírá policie také bývalého člena představenstva a náměstka generálního ředitele banky Vladimíra Šulce, tehdejšího šéfa bankovní divize Pavla Kalvodu a bývalého náměstka divize Miroslava Čermáka.

Kollert je již několik let stíhán kvůli osmimiliardovým ztrátám KB při obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona.

V této kauze obvodní soud už dvakrát někdejší představenstvo banky včetně Kollerta zprostil obžaloby. Odvolací soud ale rozsudky zrušil.

Kvůli úvěrům pro firmy kolem Chvalovského se policie začala o někdejší vedení banky zajímat poté, co pražský městský soud v související kauze úřednice KB Jiřiny Kaplanové a jejích kolegů před rokem naznačil, že se šéfové banky možná na rozsáhlém úvěrovém podvodu podíleli. Kaplanová má jít za úvěrový podvod na pět let do vězení.

Zastupitelství už v souvislosti s chvalovského kauzou poslalo k soudu dvě obžaloby. V první figuruje Kaplanová a šest někdejších nižších úředníků, kteří podle obžaloby v letech 1998 až 1999 připravili banku špatnými podklady k žádostem o úvěr o půldruhé miliardy korun.

Ve druhé obžalobě, kterou soud už několikrát vrátil státnímu zástupci k došetření, je za úvěrový podvod stíhán Chvalovský a další podnikatelé.

Firmy ovládané touto skupinou získaly úvěry na obchody se zahraničními partnery, peníze ale podle obžaloby ve skutečnosti použily na zcela jiné účely, například na umořování předešlých dluhů.

,