Exim Tours je dlouhodobě ziskový, v roce 2010 byl v plusu 174 milionů korun při tržbách 3,5 miliardy korun.

Exim Tours je dlouhodobě ziskový, v roce 2010 byl v plusu 174 milionů korun při tržbách 3,5 miliardy korun. | foto: CK Invia

Cestovka Exim Tours mění vlastníka. Koupil ji majitel obchodů Billa

  • 40
Největší česká cestovka Exim Tours specializující se na zájezdy k moři mění majitele. Podle informací MF DNES je novým vlastníkem společnost Rewe, majitel obchodů Billa či Penny Market a také cestovní kanceláře Its Billa Travel.

"Mohu potvrdit, že jsem před hodinou cestovní kancelář prodal," uvedl pro MF DNES majitel společnosti Exim Tours Ferid Nasr. Jméno kupce však nesdělil.

Exim Tours je dlouhodobě ziskový, v roce 2010 byl v plusu 174 milionů korun při tržbách 3,5 miliardy korun. K moři přepravil zhruba čtvrt milionu lidí.

Exim Tours

Exim Tours existuje od roku 1993, od roku 2007, kdy předběhla Čedok, je největší cestovní kanceláří v ČR. Čtvrt milionu klientů přepravila společnost poprvé v roce 2008. Exim Tours se výhradně orientuje na letecké zájezdy a mezi českými CK výrazně vede v objemu dovolených do exotických destinací.

Its Billa Travel německého koncernu začala fungovat teprve před třemi roky a je proto řádově menší. V zádech má však silného vlastníka, který už v Česku koupil supermarkety Delvita či Plus Discount.

"Ke spekulacím v oboru se zásadně nevyjadřujeme," uvedl ještě v úterý na dotaz MF DNES mluvčí Rewe Marco Sandner.

Tuniský majitel Ferid Nasr přitom ještě v úterý Hospodářským novinám řekl, že chce do roka uvést akcie své firmy na pražské burze a zvětšit kvůli tomu v Česku sídlící holding Exim Tours na víc než dvojnásobnou velikost. Nasr v minulosti nastínil plán sloučit většinu svých firem pod jediný holding, do kterého patří vedle české Exim Tours ještě Kartago Tours Slovakia, Kartago Tours Hungary a Exim Tours Poland. Celkový obrat skupiny je kolem osmi miliard korun.

,