Toto jsou nejlepší hotely v Česku podle jejich návštěvníků. Rozhodují detaily

  • 144
Pět hvězdiček ani nejmoderněji vypadající pokoj hotelu rozhodně nezaručí, že se umístí v seznamu deseti nejlépe hodnocených hotelů. Nároční turisté si často nenechají ujít sebemenší maličkost. Podívejte se na desítku hotelů, které v hodnocení hostů obstály nejlépe.

1 Hotel Nerudova 211

Hotel Nerudova 211 | foto: Romana Bennet

Seznam českých hotelů s nejlepším hodnocením podle Booking.com poskytla redakci organizace CzechTourism. Mezi těmi nejlépe hodnocenými s alespoň 50 recenzemi se vyskytují tří, čtyř i pětihvězdičková ubytovací zařízení. Šest z nich se nachází v hlavním městě. První příčku obsadil Hotel Nerudova 211, který leží nedaleko Pražského hradu. Budova je známá jako Valkounský dům, zvaný podle někdejšího majitele ze 17. století.

Do roku 2020 byl v domě provozován hostel, který ukončil svůj činnost během pandemie. Na jaře 2022 si ubytovací zařízení převzal do rukou mladý manželský pár Jan Holinka a Sarah Saleh. „Provozování hostelu zanechalo na budově šrámy, které bylo třeba odstranit a navrátit této budově historickou hodnotou důstojnost,“ popisuje majitelka Saleh.

„Dům jsme kompletně vystěhovali a vyčistili, pak jsme mohli začít se stavebními úpravami, jako například opravy stěn, broušení podlah, elektroinstalace, osvětlení a podobně,“ dodává.

Nejtěžší, ale zároveň nejdůležitější částí, bylo podle ní zařizování pokojů. „Chtěli jsme, aby byl každý pokoj výjimečný. Vybírali jsme kusy nábytků z několika antiků a osobně jsme je renovovali. Sbírala jsem měsíce jedinečné kousky a dekorace. V pokojích můžete najít třeba vintage čajové sety Rosenthal, starožitná mosazná zrcadla a rodinné poklady z půd našich prarodičů,“ uvádí. Hotel po rekonstrukci otevřeli v srpnu 2022, obsazenost se od té doby drží mezi 80 až 90 procenty.

2 Hotel Residence Agnes

Hotel Residence Agnes | foto: Hotel Residence Agnes

Residence se nachází asi 600 metrů od Staroměstského náměstí. První zmínka o budově, ve které sídlí, pochází z roku 1369. Aktuálně nabízí ubytování ve 21 pokojích.

„Po „covidových“ letech jsme se vrátili téměř na úroveň úspěšného roku 2019, průměrná obsazenost březen až prosinec 2022 byla 89 procent,“ říká Lenka Vetyšková z Hotelu Residence Agnes.

Hotel má na Booking.com přes 1 600 recenzí. „Máme dlouhodobě stabilní tým, který spolu velmi dobře vychází a hlavně každého z nás práce v Agnes opravdu baví a každému záleží na tom, aby každý host odjížděl z Prahy a našeho hotelu opravdu spokojen,“ zmiňuje Vetyšková.

3 Hotel Svatojánský Dvůr

Hotel Svatojánský Dvůr | foto: Hotel Svatojánský Dvůr

Hotel je ve vlastnictví rodinné společnosti a nachází se v pražské čtvrti Střížkov. Hotel rodina otevřela v době, kdy vypukla první vlna pandemie koronaviru.

„Budova pochází z 13. až 14. století, ale před námi tady bylo sídlo bytového družstva. Byly tady jen sádrokartony. Jak budova vypadá dnes, je naše práce,“ říká ředitel hotelu Miroslav Bubeník.

Zákazníci se mohou aktuálně ubytovat v devíti pokojích, součástí jednoho je i vířivka. „Hodně pořádáme svatby, takže je to pokoj, který slouží často jako novomanželské apartmá,“ říká Bubeník.

Součástí Svatojánského Dvora je také restaurace a zahrádka. „Kdo tady chce mít opravdu svatbu se vším všudy, tak to je možné. Na zahradě jsme schopni udělat i obřad,“ zmiňuje Bubeník.

4 Chateau Herálec Boutique Hotel & Spa by L’Occitane

Hotel Chateau Herálec | foto: Chateau Herálec

Zámecký hotel se nachází v obci Herálec na Vysočině. Nabízí veškeré hotelové služby, součástí je komplexu je bazén, saunový svět i fitness centrum. Hotel má dokonce svou zámeckou paní.

„Bylo to nejjednodušší vyjádření toho, že byl zámek pod mým vedením zdárně zrekonstruovaný a uvedený do provozu. Jelikož jsem se pak musela postavit i do čela hotelu, už mi to zůstalo,“ vysvětluje důvod titulu zámecká paní Alexandra Kasperová. „Navíc, takto o mně mluvili i lidé v obci, někteří tedy i nenáležitě jako o hraběnce,“ doplňuje Kasperová. Jak dodává, vedení hotelu již předala kolegovi.

Hotel má i svůj heliport. Ten podle Kasperové využívají majitelé vrtulníků, kteří se chtějí dostat na zámek rychle. „Oceňuji zejména podzimní přílety, protože to nám pak hezky nafoukají listí na hromádky v našem anglickém parku,“ říká Kasperová.

5 Allure Hotel Prague

Allure Hotel Prague | foto: Allure Hotel Prague

Čtyřhvězdičkový hotel dosáhl v loňském roce na Bookingu podle dat organizace CzechTourism průměrného hodnocení 9,6.

Hosté tam přijíždějí z celého světa. „V našem hotelu bydlí hosté nejvíce z Německa, Izraele, Spojeného království a České republiky,“ zmiňuje generální manažer Jan Veškrna.

Samotná budova hotelu, která se nachází nedaleko Staroměstského náměstí, pochází z roku 1909.

Veškrna vyzdvihuje interiér hotelu, například schodiště s lustrem od sklárny Ave Clara. Právě toto místo je podle něj nejfotografovanějším prvkem hotelu.

6 Hotel Bouda Helena

Hotel Bouda Helena | foto: Hotel Bouda Helena

Výborné hodnocení na Bookingu má také Hotel Bouda Helena, který se nachází v prostředí východních Krkonoš. „Snažíme se poskytovat dobré služby a máme výbornou kuchyň,“ říká manažerka hotelu Petra Kučerová.

Klienti převažují z České republiky. Nejvíce z nich přijíždí klasicky v zimě a v létě. „V zimě na běžky, jelikož se hotel nachází na Krkonošské magistrále, a v létě na kolo,“ doplňuje Kučerová.

Jak dodává, po letošní zimní sezoně hotel čekají úpravy. „Chceme doplnit wellness a sauny, které v hotelu chybí,“ říká.

7 Dvůr Olšiny

Hotel Dvůr Olšiny | foto: Dvůr Olšiny

Hotel se nachází na okraji Karviné v Moravskoslezském kraji. Nabízí ubytování v původním pánském dvoře z 18. století. V roce 2005 byly otevřeny první pokoje a postupně se dodělávaly zbylé.

„Ač to byla velká výzva, dá se říci, že výhodou takto zchátralých budov bylo, že představovaly pro vlastníka čisté plátno. Hlavní prioritou bylo zachovat kouzelnou atmosféru a historii, která dýchá z každé cihly,“ říká manažerka hotelu Dominika Kusáková.

V podobném stylu jsou i všechny pokoje, každý je přitom jiný. „Společným znakem jsou dřevěné trámy, které jsou původní, dřevěná okna a dřevěné podlahy,“ přibližuje Kusáková.

Součástí komplexu jsou také stáje. „V dnešní době jsou ve stájích koně jak od majitele, tak koně od klientů,“ říká Kusáková. Ve stájích se nachází různá plemena, jako například lipicán, starokladrubský kůň, český teplokrevník či shetlandský pony.

„Velkým lákadlem jsou kočárové jízdy, které provozujeme již téměř dvě desetiletí s naším krásným, historický kočárem,“ zmiňuje Kusáková.

8 Hotel Maralák

Hotel Maralák | foto: Hotel Maralák

Maralák leží v beskydském podhůří, a to na hranici obcí Kunčice pod Ondřejníkem a Trojanovice. Z hotelových pokojů lze dohlédnout na hlavní vrcholky Beskyd.

„V hotelu je deset pokojů včetně luxusního apartmá v patře s vířivkou na terase a výhledem na hory. Je přístupná celoročně, je vyhřívána na velmi příjemných 40°C i v zimní sezoně,“ říká provozní ředitel hotelu Vlastimil Vícha.

Součástí hotelu je i jógové studio, zacvičit si kromě hotelových hostů může přijít i veřejnost. „Lekce probíhají denně, někdy i 3x za den. Týdně máme na rozvrhu v průměru 15 lekcí,“ uvádí Vícha.

Hosté převažují z České republiky, mezi klienty se však najdou i cizinci. Nejvíce hostů do hotelu přijíždí v letní sezoně. „Nižší obsazenost evidujeme v listopadu, lednu a únoru, což kopíruje trend hotelnictví v celém Česku. Snažíme se v tuto dobu pořádat jógové a rekondiční pobyty, které se těší poměrně dobré popularitě, za což jsme velmi rádi,“ zmiňuje Vlastimil Vícha.

9 Hotel Pod Věží

Hotel Pod Věží | foto: Hotel Pod Věží

Hotel se nachází asi dvě minuty pěší chůze od Karlova mostu. Některé z pokojů jsou situovány výhledem přímo směrem na Malostranskou mosteckou věž, která je od oken vzdálena jen pár metrů.

Oblíbeným odpočinkovým místem hostů je mimo jiné střešní terasa, tam si klienti mohou vychutnat třeba sklenici vína.

„Terasa nabízí výhled na Malostranskou mosteckou věž, Pražský hrad, na Petřín a na Malou Stranu z trochu jiné perspektivy než jste zvyklí,“ popisuje manažer prodeje Martin Fajd. Jak dodává, terasa je otevřena celoročně.

V uplynulých letech byli hlavní klientelou zahraniční hosté, a to převážně z angloamerických zemí. „Jsme moc rádi, že během posledních několika let od vypuknutí pandemie, která byla složitým obdobím pro turistický ruch, si našlo cestu do našeho hotelu opravdu velké množství českých hostů, z nichž mnozí se k nám od té doby pravidelně vracejí,“ zmiňuje Fajd.

10 Golden Well

Apartmá Tycho de Brahe v hotelu Golden Well | foto: Hotel Golden Well

Pětihvězdičkový hotel situovaný v centru hlavního města nabízí zajímavé služby, jak je například čištění obuvi, večerní rozestýlku nebo třeba výběr polštářů.

„Jedná se vesměs o drobné detaily, které vznikly v průběhu času a dotvářejí tak absolutní možný komfort pro hosty. Někdo má rád francouzské stlaní, někdo má obtíže s krční páteří nebo je alergik. Na všechno tohle jsme mysleli a hosté si tak mohou vybírat z několika typů polštářů,“ vysvětluje ředitel prodeje a marketingu Jan Korta.

„Host má na pokoji seznam možností, který může využít a pokud si některý polštář vybere, zavolá na recepci a pokojské mu jej okamžitě vymění,“ dodává. Podobně funguje i čištění obuvi, i tato služba je zdarma.

Hotel je situován v pražské čtvrti Malá Strana a nabízí taktéž zajímavé výhledy na hlavní město. „Restaurace se nachází přímo na úrovni zahrady Na Valech, tedy hosté shlížejí na město podobně, jako z Pražského hradu. Je vidět Malá Strana, Petřín, Staré Město, Žižkov, ale i Nové Město, či administrativní ‚věžáky‘ na Pankráci,“ přibližuje Korta.