Viktor Kožený a bahamská policie - Stráž odvádí Viktora

Viktor Kožený a bahamská policie - Stráž odvádí Viktora Koženého zpět na celu. (19. října 2005) | foto: ČTK

Nechte mě. Jsem konzul Grenady, hájil se Kožený

  • 13
Soud s Viktorem Koženým na Bahamách se zamotává. Kožený zůstává ve vazební věznici. Soudkyně Carolita Bethelová ve středu už počtvrté odložila verdikt o tom, jestli pustí Koženého domů na kauci, nebo jestli ho bude držet v cele až do skončení procesu.

V něm se má rozhodnout, jestli Bahamy vydají Koženého do USA, kde je obviněn ze čtyřiačtyřiceti trestných činů a kde mu hrozí mnohaleté vězení. O vydání do USA se však možná rozhodne až příští rok.

Na Bahamách už je Kožený ve vězení třetí týden.

"Nějaká žena, patrně jeho matka, mu nosí civilní oblečení k soudu. Jinak ve vězení chodí ve vězeňském," uvedl bahamský prokurátor Francis Cumberbatch. Ten vede proti Koženému obžalobu a spoléhal na to, že nyní už bude o kauci rozhodnuto, ale musí čekat do pátku.

Cumberbatch se snaží soudkyni přesvědčit, aby Koženého na kauci nepouštěla, Bojí se, že Kožený uprchne z Baham a k soudu se už nevrátí.

Jenže Koženého případ na Bahamách začíná být čím dál méně přehledný. Podle zpravodaje ČTK, který soud sleduje přímo v Nassau, hlavním městě Baham, se soud odkládá kvůli pochybnostem, jaké má Kožený vlastně občanství.

CELÉ OBVINĚNÍ VIKTORA KOŽENÉHO NAJDETE ZDE

K soudu už přinesl šest irských pasů, jeden český a jeden venezuelský. Koženého právníci argumentují, že Američané nemohou Ira stíhat za to, co uvedli v žalobě.

Soudkyně také řeší Koženého námitku, že ho stát Grenada na Bahamách jmenoval svým konzulem a platí pro něj imunita.

,