Podle odhadů Petra Nečase (ODS) by měl nový zákon o penzijním připojištění platit od roku 2010.

Podle odhadů Petra Nečase (ODS) by měl nový zákon o penzijním připojištění platit od roku 2010. | foto: Dan Materna, MF DNES

Nečas: Zvýšíme daňové úlevy u spoření na penzi

  • 129
Do vlády půjde tento pátek koncepční záměr, který znamená zemětřesení v oblasti penzijního připojištění. Čtyři miliony lidí, kteří spoří v penzijních fondech na stáří, by podle něj měly získat šanci na větší zhodnocení svých prostředků. Zároveň však přijdou o garanci vložených úspor.

Dnes o ně totiž nikdy nemohou zcela přijít, přinejhorším se jim jen nijak nezhodnotí. Od 1. ledna 2010 však může být vše jinak. Nové penzijní fondy, které vzniknou vedle těch stávajících, budou fungovat spíše jako současné podílové fondy.

Pokud bude nepříznivá situace na kapitálovém trhu stejně jako loni a na počátku letoška, přijdou jejich klienti o část vložených peněz. Zároveň však nové penzijní fondy získají větší volnost a budou moci častěji investovat do rizikovějších aktiv, která v případě oživení trhu mohou rychle desítky procent vydělat.

To se dnes nestane, protože současné fondy musí držet v majetku hlavně dluhopisy, u nichž se zisk pohybuje jen v řádu jednotek procent.

Nový zákon o penzijním připojištění, který je součástí druhé etapy důchodové reformy, čeká cesta Sněmovnou pravděpodobně až v příštím roce. Na jeho přípravě se podílí ministerstvo financí společně s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Podle odhadů jeho šéfa Petra Nečase (ODS) by měl platit od roku 2010. To vítá šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok, i když pochybuje, že takový termín ministerstva dodrží. Kvůli rychlosti se uvažuje také o zapojení externích firem, které by zákon připravily.

Hlavní motivací vlády je přitáhnout do systému více lidí, kteří by spořili větší částky tak, aby se časem ulevilo státnímu rozpočtu. Nečas chce proto zavést větší daňovou motivaci. "Odpočitatelná položka by se měla zvýšit na 32 až 36 tisíc ročně," uvedl v pondělí.

To má motivovat hlavně zaměstnavatele, aby lidem část "odměn" dávali ve formě důchodového spoření. Dnes je možné si ročně od základu daně odečíst 24 tisíc. O tuto částku se v libovolném poměru dělí penzijní připojištění s kapitálovým životním pojištěním.

Podle Nečase bude daňově zvýhodněná také takzvaná doživotní penze, tedy pokud se klient fondu rozhodne, že nechce jednorázově vyplatit naspořenou sumu, ale bude ji pobírat do své smrti. Nový a starý systém bude fungovat vedle sebe, podle Nečase půjde ze "starých" fondů kdykoli přestoupit do nových. Noví zájemci o spoření však už na výběr mít nebudou.