Nečas připustil, že povodňovou daň podpoří. Dříve ji kritizoval. Ilustrační foto.

Nečas připustil, že povodňovou daň podpoří. Dříve ji kritizoval. Ilustrační foto. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Nečas ustoupil. Stokorunovou povodňovou daň podpoří

  • 98
Češi se pomalu musejí smiřovat s tím, že příští rok budou mít měsíčně o stokorunu méně. Premiér Petr Nečas nakonec přistoupí na stokorunovou povodňovou daň, kvůli níž se pře už týden s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Premiér to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny s tím, že na trvalé zvýšení daní ale nepřistoupí. "Dovedu si představit, že to s hlubokou a pokornou omluvou veřejnosti uděláme maximálně jednorázově a na příští rok," řekl listu.

Dosud přitom zavedení daně kritizoval a dostal se kvůli ní do křížku s ministrem financí Kalouskem, který ji naopak prosazuje (více čtěte zde). Kalousek tvrdí, že předsedové koaličních stran se na povodňové dani už dříve dohodli. To ale Nečas popřel a spory označil za dětské nemoci koalice. "Procházíme takovými koaličními spalničkami," uvedl v rozhovoru.

Ministerstvo financí chce předložit plán na získání peněz na budoucí protipovodňová opatření a na odstraňování škod po záplavách snížením slev u daně z příjmu fyzických osob v návrhu zákona o dani z příjmu. Plán je obsažen i v návrhu rozpočtu na příští rok.

Kalousek tak chce od roku 2011 snížit dvě slevy u daně z příjmů fyzických osob, čímž má získat státní rozpočet více než pět miliard korun. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě by kleslo o 240 korun ročně, o stokorunu měsíčně chce Kalousek snížit také základní slevu na každého poplatníka.

Vybrané peníze by směřovaly do zvláštní položky v rozpočtu, ze které by byly hrazeny náklady na protipovodňová opatření a na odstraňování škod po záplavách. Kalousek v návrhu uznává, že jde nad rámec škrtů dohodnutých v koaliční smlouvě. Cíl však podle něj odpovídá vládnímu záměru, tedy snížení schodku veřejných rozpočtů.

Souhlasíte se "stokorunovou daní" na povodňové škody?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 31. srpna 2010. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 13002
Ano
Ano 3254