Ve sněmovně jsou ještě další návrhy na omezení hazardu. Ilustrační foto.

Ve sněmovně jsou ještě další návrhy na omezení hazardu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Návrh levice na regulaci hazardu dostal šanci

  • 18
Poslanci ve středu dali v prvním čtení šanci návrhu ČSSD a KSČM na omezení hazardu. Návrh obcím dává například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Levice chce také zakázat, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které sami zřídily.

Ve sněmovně jsou ještě další návrhy na omezení hazardu, například lidovecký, senátní a hlavního města Prahy. Další připravuje vláda. Návrhem, pod nímž jsou podepsání poslanci ČSSD a poslanec KSČM Petr Braný, se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Poslanci také podpořili novelu obchodního zákoníku, která má ztížit situaci podvodných katalogových firem. Ty nabízejí své služby podnikatelům a budí dojem, že jsou zadarmo. Později se však ukáže, že stojí mnohonásobně víc, než je běžné. Autoři katalogových nabídek pak své peníze důrazně vymáhají.

"Tolerováním těchto praktik zahajujeme cestu do Nigérie," prohlásil jeden z autorů novely poslanec Pavel Němec (ČSSD). Poukazoval tak na podvodné e-maily z Nigérie, které slibují odměnu za účast na finančních transakcích.


,