Nájmy se letos už nezvýší

  • 170
Vládní debakl se zákonem o nájemném paradoxně vítají jak nájemníci v regulovaných bytech, tak majitelé domů. Ti první získali na několik měsíců klid. Budou platit nájemné stejně vysoké, jako platí dnes.

Ti druzí sice na nehybné nájemné doplácejí, ale vesměs se shodují na tom, že je lepší, že vláda nedokázala svůj poslední plán na trojnásobné desetiprocentní zvýšení nájmů prosadit.

"Byl to hrozný paskvil. Přitom není třeba vymýšlet nic nového, podívejme se, jak regulují v Evropě," říká Robert Axamit ze Sdružení majitelů domů. Ministr financí v středu potvrdil, že nájmy se už letos nezvýší.

Hledání shody v koalici a její vítězství ve sněmovně zabere tolik času, že zákon nemůže být na světě včas. Ministr pro místní rozvoj sice chce vrátit do hry svůj původní návrh zákona. Ten však už jednou ve vládě narazil, a tak není jisté, zda by s ním uspěl.

Obce i soukromí vlastníci domů však přestávají věřit, že vláda přijde s rozumným řešením. "Včera mi spadl kámen ze srdce. Ten zákon vůbec neřešil to, že nefunguje trh s nájemním bydlením. Dvojí nájmy by zůstaly dál," říká místostarostka Prahy 2 Jana Černochová.

Podle ní by vláda měla raději vymyslet systém adresných dávek pro sociálně slabší lidi a pak nechat reagovat na situaci na trhu. S ní souhlasí i starosta čtvrté pražské části Zdeněk Hovorka.

"Regulace je tu nesmírně tuhá. Uchovává téměř feudální stav, kdy právo na levné bydlení nemají lidé potřební, ale ti, kteří zdědili dekret," říká. Obcím nejvíc vadilo, že navrhovaný zákon by jim přikázal sbírat informace o cenách nájmů ve všech bytech včetně soukromých.

"Vymahatelnost těch údajů by nebyla žádná a jen naše radnice by stát zavalila 26 tisíci dotazníky. K tomu bych musela mít armádu kontrolorů, kteří by zjišťovali, zda nám soukromníci řekli pravdu. To nikdo nedomyslel," říká Černochová.