Náhražka viagry obsahuje těžké kovy

  • 3
Česká zemědělská a potravinářská inspekce odhalila na trhu další povzbuzující a léčebné preparáty, které obsahují nadlimitní množství rtuti, olova a kadmia. Jedná se o několik výrobků americké firmy Neways, které v České republice prostřednictvím internetu prodávali nezávislí distributoři. Jeden z nich měl podle internetové prezentace suplovat proslulou viagru.

"Česká zemědělská a potravinářská inspekce podala na policii oznámení o podezření ze spáchání trestného činu," řekla iDNES mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Podle ČZPI obsahovaly nedovolené množství kovů výrobky Nikorol, Arthrin a Mascoline. První má pomoci kuřákům od závislosti na nikotinu, druhý preparát působí proti onemocnění kloubů a posledně jmenovaný údajně posiluje libido a snižuje impotenci.

Kolejková uvedla, že výrobky, které patří mezi potraviny pro zvláštní výživu, společnost v Česku distribuovala, ačkoli měla k dispozici zamítavé stanovisko ministerstva zdravotnictví.

Výhradní dovozce produktů ale tvrdí, že se neděje nic vážného. "U těchto třech preparátů nemáme k dispozici poslední rozbor, takže jsme inspekci předložili starší," řekl iDNES Vladimír Moulis z firmy Neways CZ.

Moulis ale tvrdí, že na Slovensku stejné produkty testy prošly a firma se intenzivně snaží o totéž i v České republice. Současný krok inspekce proto považuje pouze za dočasné přerušení prodeje.

ČZPI měla výhrady i k dalším preparátům - Easolve, Utilize, Megatonin a Extreme Balance. U nich prý buď chybělo schválení hlavního hygienika, nebo nebyly dostatečně označeny. Nedostatky na etiketách uznal i Moulis.

Všechny produkty pocházejí od firmy Neways Inc. ze Spojených států. Zabývá se výrobou léčebných preparátů a kosmetiky na bylinné bázi. K distribuci využívá síť přímých prodejců.