Na Pivex míří dvě desítky pivovarů

  • 2
Třináctý ročník odborné degustační soutěže Zlatý pohár Pivex-Pivo 2005 obsadí i letos 23 pivovarů z celé republiky. Degustátoři prověří 18 pivních značek v kategorii světlé výčepní a 22 značek světlých ležáků, což je celkově o šest značek méně než loni.

Odborníci vzorky hodnotí v Brně v budově Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který soutěž garantuje. Experti tedy anonymně hodnotí například chuť piva, jeho plnost, vůni či říz. Vše doplňuje laboratorní rozbor. Druhé degustační kolo se uskuteční v únoru příštího roku a má vyloučit statistické chyby při hodnocení a možné znevýhodnění některých soupeřů.

Výsledky obou kol se sčítají a organizátoři zveřejní pořadí piv na prvních třech místech. Opět budou uděleny i Certifikáty kvality pro vzorky, které v obou kolech dosáhnou mimořádných výsledků a neumístí se na prvních třech místech. "Degustátoři musí samozřejmě stále skládat zkoušky ze svých schopností," uvedl Richard Morávek z pořadatelské firmy Snip&Co.

Soutěž je součástí doprovodného programu Mezinárodního veletrhu gastronomie, hotelových služeb a veřejného stravování G+H, který se uskuteční na začátku března příštího roku. Výsledky celého klání piv organizátoři vyhlásí na Kontaktním galavečeru pivovarníků a sladovníků 1. března 2005. V loňské soutěži získaly Zlatý pohár piva Janáček Patriot světlé výčepní a Březňák světlý ležák Velké Březno.