Nemovitost, dům, bydlení

Nemovitost, dům, bydlení | foto: Profimedia.cz

Na Mladoboleslavsku přibývají desítky bytů

Výstavba bytových a rodinných domů v bývalém vojenském prostoru rychle pokračuje v Luštěnicích na Mladoboleslavsku. Do nových bytů se tento měsíc nastěhovalo dvacet šest rodin, třicet devět nových bytů vznikne do konce roku.

"Navíc plánujeme, že ještě letos začneme s výstavbou čtyř třináctibytových domů, které by měly být dokončeny příští rok nebo v roce 2007," řekl starosta Luštěnic Václav Jakubec.

"Vše záleží na penězích. Dotaci už máme, teď sháníme peníze na dofinancování výstavby. Musíme si vzít úvěr,“ doplnil.nčeny příští rok nebo v roce 2007," řekl starosta Luštěnic Václav Jakubec.

Nové možnosti bydlení vznikaly nejdříve přestavbou objektů po sovětské armádě. To bylo v roce 1997.

"Začali jsme rekonstrukcí tří panelových domů po vojácích. V nich je nyní dvě stě dvacet devět opravených bytů o velikosti od jedna plus jedna až tři plus jedna," uvedl Jakubec.

Do obce jezdí i městské autobusy z Boleslavi
Stranou obce tak během několika let vyrostly nové čtvrti, kam již loni začaly dojíždět i městské autobusy z Mladé Boleslavi.

Kromě bytů, které staví s pomocí dotací obec, v Luštěnicích buduje soukromá firma řadové rodinné domky. "Bude jich celkem sto čtrnáct, z toho zhruba šedesát je už zkolaudovaných a obydlených," podotkl starosta.

Luštěnice měly v roce 1991 necelých 880 obyvatel, o deset let později už to bylo skoro 1360 občanů. "K dnešku zde žije tisíc šest set padesát obyvatel, kteří jsou v Luštěnicích trvale hlášeni," řekl Václav Jakubec. Podle něj má však obec celkem ke dvěma tisícům občanů - zhruba tři stovky lidí, kteří zde žijí, nejsou v obci trvale hlášeny.

"To je docela problém, protože kvůli tomu už teď přicházíme o zhruba milion a půl korun ročně na daních. Ale nelze s tím nic dělat, nikoho nemůžeme nutit, aby se u nás přihlásil k trvalému pobytu," dodal starosta.

Do nových bytů a domků v Luštěnicích se stěhují lidé z okolí, ale také z Prahy. "Máme výhodu, že nedaleko je Mladá Boleslav. Mnoho lidí, kteří se k nám stěhují, jsou zaměstnanci Škody," řekl starosta. Počítá s tím, že po dostavění bytů přibude obci ještě asi dalších tisíc obyvatel.

VÝVOJ CEN SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

V obci vznikne do příštího roku asi 500 nových bytů. S tím ovšem souvisí i problém s narůstajícím počtem malých dětí. Situace není podle Jakubce zatím kritická, ale v budoucnu bude nutné rozšířit základní školu. Na novou mateřskou školu obec nemá peníze, děti budou muset v dalších letech dojíždět do okolních školek. V luštěnické mateřské škole budou přednostně přijímány děti rodičů s trvalým pobytem v obci.

Vedení obce nyní řeší, co dál s asi 25 hektary pozemků v bývalém vojenském prostoru. "Chceme pokračovat s bytovou výstavbou. Máme v plánu vybudovat zároveň veškeré zázemí se službami, které lidé k žití potřebují," podotkl Václav Jakubec.

,