Nezaměstnanost, práce

Nezaměstnanost, práce | foto: Profimedia.cz

Mladí lidé shánějí práci lépe. Musejí

  • 14
Každý rok po prázdninách evidují úřady práce stovky absolventů středních škol. Největší nával očekávají právě v prvních zářijových dnech. Šanci najít práci však mají mladí lidé letos mnohem větší než v předchozích letech.

Příliv nových absolventů zvýšil srpnovou nezaměstnanost na 8,9 procenta. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. - více zde

"Teď máme absolventů o polovinu méně než loni. Během září ale čekáme prudký nárůst, v prvních třech dnech měsíce se evidovalo už přes 200 nových lidí," líčí aktuální situaci na děčínském úřadu práce Vlastimil Pažourek

Všechny úřady nicméně jednohlasně upozorňují na pokles podílu absolventů na celkovém počtu evidovaných osob.

"Dříve mnozí absolventi práci nehledali a rovnou se přišli zaregistrovat. Dnes se snaží co nejdřív nastoupit do zaměstnání, protože bez praxe nemají nárok na hmotné zabezpečení," vysvětluje Světlana Součková z lounského úřadu práce.

Pro lidi s administrativou a ekonomií moc práce není
Velkou část nezaměstnaných absolventů tvoří ti ze škol s ekonomickým zaměřením. Potíže mají i někteří vyučení. Jedná se hlavně o kuchaře či obor turismu. Například v Litoměřicích marně shánějí práci středoškoláci se zaměřením na administrativu, ekonomiku a sociální obory, z vyučených pak hlavně prodavači a instalatéři.

"Obecně je největší úspěšnost u absolventů gymnázií, z nichž většina jde na vysokou školu. Větší zájem pak je u zaměstnavatelů o vyučené a maturanty v technických profesích. Naopak dlouhodobě klesají ve firmách počty pracovních míst v administrativě, což hodně postihuje absolventy obchodních akademií," potvrzuje Pažourek.

Za prací se musí stěhovat, často i do ciziny
Neúspěšní žadatelé o práci však mají šanci využít různých rekvalifikačních kurzů, které mohou jejich šance na získání práce zvýšit. V regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší, volí mnoho mladých lidí i jinou variantu - stěhují se za prací do jiné lokality nebo dokonce vyjíždějí za hranice.

"Velká část mladých lidí z děčínského okresu řeší místní kritickou situaci hledáním práce v Praze či v cizině. To pro ně může být i výhodou, s novými zkušenostmi a praxí se jejich šance na místním trhu práce výrazně zvýší," míní Pažourek.

Také ústecký úřad práce připravuje pro mladé lidi celou řadu programů. "Pro absolventy se třeba připravují kurzy ve spolupráci s UJEP, které jsou zaměřeny tak, aby se rekvalifikanti připravili na přijímací zkoušky. Absolventům je také umožněna účast v projektu, jehož součástí je i třítýdenní praxe u významných zaměstnavatelů," říká Jaroslav Lejček z ústeckého úřadu práce.

Bez praxe není podpora
Nemilým překvapením pro každého nahlášeného absolventa je, že k získání finanční podpory musí splnit jistá kritéria. Platí pro ně totiž stejná pravidla jako pro ostatní nezaměstnané: pokud během posledních tří let aspoň rok nepracovali, nemají na získání podpory nárok.

"Poté, co k nám absolvent bez praxe přijde a požádá o zaměstnání, je zařazen do evidence. Takto nově evidovaným lidem nabízíme individuální akční plány, jejichž cílem je najít jim co možná nejdříve pracovní uplatnění. Mohou ale získat i dávky sociální potřebnosti," dodává Tomáš Raichl z Úřadu práce v Teplicích.