Vína prošla ústy degustátorů a hodnotitelů, již rozhodovali, zda je mohou pustit do obchodů. Ze 178 vzorků jich pětina neprošla.
"Není to tak hrozné číslo. Problém je, že vína ještě nejsou hotová a vinaři se to snaží připravit rychle," říká předseda jedné z komisí, které svatomartinská vína schvalovaly, Josef Balík. Nejčastější vady podle něj byly ty, že vína ještě pracovala, kvasila, anebo v nich začala jablečno-mléčná fermentace.
"My vady zachytíme, takže vlastně vinaře nepoškozujeme, ale ochraňujeme," říká Balík. Loni přesto někteří na trhu vína prodávali, i když neprošla. Většina ze schválených vín je bílých, následují červená a růžová. Francouzské beaujolais je jen červené.
"Svatomartinské by se mělo vypít do jara," doporučuje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Pak už by podle něj nebyla vína tak svěží.
Chcete vědět více?
Kdo investuje do moravského vína, čtěte v pondělním vydání rubriky Byznys speciálu MF DNES.