Je to první víno ročníku, se kterým si podle tradice mohou vinaři přiťuknout poprvé na sv. Martina 11. listopadu. Dělá se pouze z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Ilustrační foto.

Je to první víno ročníku, se kterým si podle tradice mohou vinaři přiťuknout poprvé na sv. Martina 11. listopadu. Dělá se pouze z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Ilustrační foto. | foto: iDNES.cz

Mladé víno míří do obchodů

  • 14
Všechny hrozny ještě leckde nejsou sklizeny a visí na keřích, ale první víno letošního roku je už v lahvích. Zítra, na svatého Martina, v jedenáct hodin přichází na trh. Pod jednotnou značkou Svatomartinské letos vinaři vyrobili 620 tisíc lahví, což je skoro dvojnásobek toho, co vyrobili loni.

Vína prošla ústy degustátorů a hodnotitelů, již rozhodovali, zda je mohou pustit do obchodů. Ze 178 vzorků jich pětina neprošla.

"Není to tak hrozné číslo. Problém je, že vína ještě nejsou hotová a vinaři se to snaží připravit rychle," říká předseda jedné z komisí, které svatomartinská vína schvalovaly, Josef Balík. Nejčastější vady podle něj byly ty, že vína ještě pracovala, kvasila, anebo v nich začala jablečno-mléčná fermentace.

"My vady zachytíme, takže vlastně vinaře nepoškozujeme, ale ochraňujeme," říká Balík. Loni přesto někteří na trhu vína prodávali, i když neprošla. Většina ze schválených vín je bílých, následují červená a růžová. Francouzské beaujolais je jen červené.

"Svatomartinské by se mělo vypít do jara," doporučuje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Pak už by podle něj nebyla vína tak svěží.

Chcete vědět více?

Kdo investuje do moravského vína, čtěte v pondělním vydání rubriky Byznys speciálu MF DNES.

,