(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Stanislav Honzík, MAFRA

Ministr Toman chce omezit slevy na potraviny. Odmítá prodej se ztrátou

  • 66
Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) by chtěl uzákonit, aby se potraviny v ČR nedaly prodávat za podnákladové ceny. Slevové akce však úplně rušit nechce, řekl na Žofínském fóru. Bude však záležet ještě na diskusi s obchodními řetězci, konkrétní výsledky by se podle něj mohly objevit na začátku příštího roku.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a jeho resort momentálně zjišťují, zda řetězce více nepodporují dovozové potraviny na úkor tuzemských a zda nemůže jít o dumping nebo nepovolené exportní podpory.

Například máslo z dovozu se podle ministerstva v prvním pololetí prodávalo v tuzemských slevových akcích průměrně za 126,09 koruny za kilogram, české pak za 166,52 koruny za kilogram.

„Jsem toho názoru, že by bylo dobré zavést princip zákazu prodeje se ztrátou pro každý jednotlivý výrobek a každý článek potravinářského řetězce,“ řekl dnes Toman. Podle něj se prodeje v obchodních řetězcích ve slevových akcích týkají i spotřebitelů, protože se při prodeji za podnákupní cenu neodvádí daň z přidané hodnoty. Proto jsou pak spotřebitelé více zatížení daní v jiných oblastech.

„Jen pro ilustraci, zatímco v roce 2007 se podíl zboží prodaného ve slevových akcích pohyboval na úrovni 30 procent, loni to bylo už přes 50 procent,“ uvedl ministr s tím, že největší podíl zboží prodaného v akci je u másla či vajec a činí zhruba 80 procent. 

Maximální výše slev

„Nastavení pravidel pro fungování slevových akcí nyní probíráme se zástupci jednotlivých obchodních řetězců, kdy se nabízí několik možností řešení, například snížení podílu prodeje v promo akcích nebo nastavení maximální výše slevy,“ dodal ministr o dalších možných opatřeních.

Toman také podpořil prodeje českého zboží, které je podle něj lépe kontrolované v Česku než v zahraničí. Připomněl kauzu polských jablek, kde se letos sedmkrát v tuzemsku objevil nepovolený pesticid. Patnáct procent kontrolovaných šarží loni nevyhovělo kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Česká republika na tom byla lépe než zbytek trhu, nevyhovovalo necelých 10 procent zboží, průměr EU byl přitom 17 procent, u třetích zemí pak 27,6 procenta. U potravin označených značkou kvality Klasa nebo Regionální nevyhovovalo procento až dvě.