Miroslav Šlouf přiznal, že se snaží odvrátit konkurs na Chemapol

P r a h a - - Miroslav Šlouf připravuje z pozice hlavního poradce premiéra Miloše Zemana plán na záchranu krachujícího holdingu Chemapol Group. Osobně to včera potvrdil pro MF DNES. Zároveň uvedl, že na projektu spolupracuje jak s klíčovým vlastníkem holdingu Radimem Masným, tak s některými finančními domy.
"Mluvil jsem o tom nejen s panem Masným, ale i se zástupci bank, s poradci ostatních ministrů a dalšími. Státní úředník má dát dohromady takové podklady, aby se jeho šéfům dobře rozhodovalo. Chci, aby premiér dostal od odboru poradců relevantní a úplnou informaci. To je moje úloha v případu Chemapol," prohlásil včera Šlouf a odmítl, že by se Chemapolem zabýval jen kvůli přátelskému vztahu s Masným.
Další z klíčových postav projektu na záchranu holdingu je někdejší vicepremiér Čalfovy vlády Václav Valeš. Ten potvrdil, že ho jako odborníka na chemický průmysl ke spolupráci přizvali právě Šlouf a Masný. "Ano, pracuji na tom. Zda se projekt podaří uvést do života, závisí do velké míry na tom, zda se ve čtvrtek dohodnu s ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem," řekl Valeš. Masný potvrdil, že o svém záměru již informoval také ministra financí Iva Svobodu a vicepremiéra Pavla Mertlíka.
Svoboda včera zopakoval, že odvrácení bankrotu Chemapol Group podporuje. "Trvám na tom, že v případě tak velkého podniku vláda nemůže jen přihlížet. Doufám, že nebude potřeba žádná finanční pomoc ze státní pokladny," řekl včera Svoboda.
Pokud by projekt trojice Šlouf - Masný - Valeš u kabinetu našel podporu, zřejmě by stát skutečně nemusel dát do Chemapolu ani korunu. Jakou roli by stát při záchraně firmy měl sehrát, popsal Radim Masný takto: "Vznikla by nová akciová společnost, která by vlastnila většinový podíl ve zdravé části AliaChem. V ní by stát prostřednictvím Konsolidační banky ovládal čtyřiatřicet procent, firma I.M.C., kterou zastupuji, a Investiční a Poštovní banka by držely po třiatřiceti procentech akcií. Pohledávky dalších věřitelů Chemapolu bychom se snažili uspokojit z prodeje zbývajících částí firmy."
Masný dále uvedl, že intenzivně jedná i s klíčovými věřiteli - francouzskou bankou Crédit Lyonnais a Československou obchodní bankou -, kteří před dvěma měsíci podali u krajského obchodního soudu návrh na konkurs předluženého impéria Chemapol Group. Soud jim ve velmi krátké době vyhověl - koncem ledna poslal Chemapol Group do konkursu. Tím se Masného podíl ani ne dva měsíce po koupi stal zcela bezcenným. O majetku Chemapolu má totiž po verdiktu soudu právo rozhodovat pouze správce konkursní podstaty Alexander Vacek.
Masný se před dvěma týdny proti rozhodnutí soudu odvolal a dělá vše pro to, aby dostal Chemapol z konkursu.
U Zemanova hlavního poradce Šloufa našel plnou podporu. "Vláda si musí zvážit, jestli bude riskovat krach i té relativně zdravé části podniku, anebo zda podpoří její další rozvoj. To je na jejím rozhodnutí. Podklady k tomu musí připravit ministerstva průmyslu a financí. Sbor premiérových poradců je tu od toho, aby si tyto podklady přečetl a aby pak řekl premiérovi svůj názor. To je běžná praxe," tvrdí Šlouf.