ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ekonomika letos klesne. Táhne ji dolů nízká spotřeba domácností

  • 472
Hrubý domácí produkt (HDP) Česka letos meziročně klesne o 0,2 procenta, vyplývá z nejnovější makroekonomické prognózy ministerstva financí. Ještě v dubnu přitom resort počítal s mírným růstem ekonomiky. Za zhoršením predikce stojí zpomalení poptávky domácností. Lidé nakupují méně.

Vysoká inflace, která by podle odhadů ministerstva měla být za celý letošek na úrovni necelých jedenácti procent, donutila Čechy a Češky šetřit. „Letošní růst ekonomiky je tažen zahraniční poptávkou, exportní výkonností českých firem. Na druhou stranu domácí poptávka růst snižuje, případně i tlumí,“ komentuje data ze srpnové makroekonomické predikce ředitel odboru hospodářské politiky David Prušvic.

Negativní dopad do tuzemského HDP mělo rovněž zpomalování investic v celé eurozóně. A podle náměstka ministerstva financí Martina Mory se na zhoršení prognózy podepsalo i zhoršení výhledu v sousedním Německu, se kterým je Česko úzce ekonomicky propojené.

Schodek rozpočtu klesl, i tak je druhý nejhorší od vzniku samostatného Česka

„V příštím roce očekáváme, že dojde k obratu. Domácí poptávka z titulu spotřeby výrazně pomůže nastartovat růst české ekonomiky,“ dodává Prušvic. Ekonomika by v roce 2024 měla růst o 2,3 procenta. Hospodářskou aktivitu však podle ministerstva budou mírně tlumit dopady konsolidačního balíčku.

Další zhoršení predikcí zřejmě očekávat nelze. Podle představitelů ministerstva financí to vypadá, že česká ekonomika má v tomto roce to nejhorší již za sebou. „Když se podíváme na ceny energií, situace je mnohem lepší, než před rokem. Zásobníky plynu jsou naplněné z 94 procent,“ uvádí šéf resortu Zbyněk Stanjura (za ODS).

„Predikce je založená na tom, že válka na Ukrajině nepovede k opětovnému zdražení komodit na světových trzích. Situace na trhu s elektřinou a plynem se uklidnila. Meziročně jsou ceny elektřiny ve středoevropském regionu o 73 procent nižší,“ doplňuje Prušvic. Podle něj by i globální dodavatelské řetězce měly v následujících měsících fungovat bez výraznějších poruch.

Inflace se postupně v tomto roce snižuje. Zatímco v lednu činila 17,5 procenta, v červenci se dostala na hodnotu 8,8 procent. Za celý letošní rok by měla být na úrovni 10,9 procent. V příštím roce už by se mohla pohybovat pod třemi procenty, myslí si ministerstvo.