Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Linet

Ministerstvo chce zdravotníkům snížit platy citlivěji, odbory stále nesouhlasí

  • 77
Odbory už smetly ze stolu tři návrhy na snížení platů ve zdravotnictví. Resort připravuje další a bude prý citlivější. Ve zdravotnictví bude možná zavedena zvláštní platová tabulka. Desetiprocentní snížení má být řešeno jinak než u ostatních zaměstnanců.

Dopady snížení podle resortu budou rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně tak, aby změny platů vycházely z požadavků odborů a umožnily spravedlivěji odměňovat zdravotnické pracovníky.

Rozhodlo se o tom na čtvrteční poradě ekonomických ministrů. Nový návrh ale ještě není k dispozici, o snížení by se mělo jednat zřejmě v úterý při setkání šéfů resortů zdravotnictví a práce.

Zdravotnické odbory ale předem odmítají jakýkoliv zásah do platových tabulek. "V žádném případě nepřistoupíme na změnu zákoníku práce a to, že by se měly následně nařízením vlády upravit platové tarify," sdělila iDNES.cz místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Demonstrace proti vládním škrtům, plánovaná na 21. září, je stále na spadnutí.

"Plánované snížení není v důsledku o zmíněných deset procent, je to až o až 40 procent. Mělo by se dotknout i lékařů. U těch, kteří mají 32 let praxe a jsou zařazeni v nejvyšších platových třídách, by to znamenalo snížení až o 16 tisíc korun. U sester to v nejvyšší platové třídě představuje snížení o 10,5 tisíce korun," dodala mluvčí zdravotnických odborů.

Se čtyřicetiprocentním snížením platů, o němž odbory mluví, ministerstva nesouhlasí. "To je dezinterpretace. Odbory hovoří jen o snížení tarifů. Celkový plat, k němuž se počítá ještě osobní ohodnocení, ale neklesne o 40 procent. Odbory nazývají tarifní složku platem," sdělila tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

,