Výplata penzí dnes už polyká skoro třetinu všech příjmů státu a suma se každý rok zvyšuje o deset až dvacet miliard.

Výplata penzí dnes už polyká skoro třetinu všech příjmů státu a suma se každý rok zvyšuje o deset až dvacet miliard.

MF DNES: Důchody vzrostou aspoň o 340 korun

  • 68
Pokud projde vládní daňová reforma, penzisté budou mít vyšší důchody. Jako jediní dostanou přidáno, aby si kvůli zdražení jídla a léků nepohoršili. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce penze od příštího roku zvednout minimálně o 3,9 procenta.
peníze, dítě, kasička Mění se daně, mění se dávky
Všechny články o reformě najdete zde

Při dnešním průměrném důchodu 8700 korun by tak stouply zhruba o 340 korun.

Proč vláda nechce dopady vyšší spotřební daně kompenzovat i dalším skupinám? Valná většina zaměstnanců podle Nečase dostatečně ušetří na nižší dani z příjmu.

Vláda si nemůže dovolit žádné velké zvyšování důchodů kvůli hrozícímu více než stomiliardovému schodku rozpočtu. Výplata penzí dnes už polyká skoro třetinu všech příjmů státu a suma se každý rok zvyšuje o deset až dvacet miliard.

Valorizace minimálně o 3,9 procenta je podle dnešních odhadů jen o malinko vyšší, zhruba o padesát korun na měsíc, než nařizuje zákon.

Podle Nečase by navrhované zvýšení mělo penzistům více než pokrýt vyšší výdaje na jídlo či léky kvůli vyšší dani z přidané hodnoty. Ta má stoupnout z pěti na devět procent.

Zatímco zaměstnanci se vyrovnají s růstem cen vyšší výplatou, protože budou platit nižší daň z příjmu, mimo zůstávají ti, kdo nevydělávají: důchodci, nezaměstnaní, svobodné matky s dětmi, studenti.

Další skupiny lidí, kteří nepracují a jejichž příjmy nestoupnou vlivem nižší daně, vláda nehodlá nijak zvlášť uplácet.

Dokonce bude škrtat v sociálních dávkách. Zatím chce zrušit tři – pastelkovné, většinu pohřebného a dvousetkorunový příspěvek pro zdravotně potřebné.

Nejvíce chce příští rok ušetřit na rodičovském příspěvku odstupňovaném podle počtu let, kdy budou rodiče s dětmi doma.

Chcete vědět více?

V dnešní MF DNES se dočtete, jak chce nová vláda naložit se sociálními dávkami.