Centrální tankoviště ropy Mero, které přepravuje ropu ropovodem Družba....

Centrální tankoviště ropy Mero, které přepravuje ropu ropovodem Družba. Nelahozeves, 10. srpna 2022. | foto: Reuters

Ropa Družbou začne do Česka téct nejpozději v sobotu, říká šéf Mero

  • 58
Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by se mohly obnovit v pátek, nebo v sobotu. V České televizi to oznámil šéf společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Ropa po výpadku způsobeném potížemi s úhradou tranzitních poplatků teče od středy už do Maďarska i na Slovensko.

„Zákazník MOL učinil patřičné kroky, které vedly k tomu, že ropovod na té jižní části pro Slováky a Maďary funguje. Jsem informován od našeho zákazníka o tom, že identické kroky podniká dnes, takže očekávám, že velmi brzy buď zítra nebo nejpozději pozítří ropa k nám bude proudit také,“ řekl Pantůček.

Podle Pantůčka je potřeba získat povolení státu k tomu, že tranzitní poplatky budou vyňaty ze sankcí EU, že je možné je zaplatit, a tím situaci odblokovat. Povolení vydává Finanční analytický úřad (FAÚ).

„Finanční analytický úřad již v průběhu dopoledne v souladu se sankčními předpisy obratem učinil veškeré úkony v jeho zákonné pravomoci nezbytné k tomu, aby opět mohla proudit ropa do České republiky,“ řekla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Mohou tak být zaplaceny tranzitní poplatky.

Poplatky se podle Pantůčka platí vždy na měsíc. Pokud bude jejich uhrazení ze strany FAÚ posvěceno, bude možné stejný způsob použít i příští měsíc.

ANALÝZA: Naši oblíbení autokraté. Ropa žene Bidena zpět k „saúdským vyvrhelům“

Tok ropy jižní větví ropovodu Družba, která zásobuje kromě Česka i Slovensko a Maďarsko, zastavila Ukrajina 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za tranzit na měsíc srpen. Rusko peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět.

Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL Tím se však odblokovaly dodávky jen pro Slovensko a Maďarsko. V Česku ropu zpracovává společnost Unipetrol patřící pod polský PKN Orlen. Ten na řešení pracoval spolu s českým ministerstvem průmyslu.

„Výpadek dodávek přes ropovod Družba nijak neomezuje výkon českých rafinérií. Pracují naplno a u státní společnosti Mero jsou uskladněny zásoby ropy na několik dnů. S polskou stranou nyní hledáme řešení obnovení dodávek do Česka,“ napsal ve středu na Twitter ministr průmyslu Jozef Síkela..