Manažeři: Za nezaměstnanost může vláda

  • 204

V anketě, kterou provedla společnost Kompass mezi 1200 firmami, odpovědělo osm dotázaných z deseti, že na vysoké míře nezaměstnanosti má výraznou vinu kabinet ČSSD.

Čtrnáct procent českých manažerů si myslí, že se na vysoké míře nezaměstnanosti podepsaly spíš kroky minulých vlád. Jen sedm dotázaných ze sta uvedlo, že politika na nezaměstnanost vliv nemá.

Největší úskalí: Sociální systém
Hlavním problémem, který sociální vládě vyčetla víc než polovina oslovených, je špatný systém sociálních dávek. Podle 54 procent by právě jejich reforma byla tím pravým lékem na snížení počtu lidí bez práce.

Každý osmý z oslovených českých manažerů si myslí, že trhu práce by prospěla i menší byrokratizace při zakládání podniků. Padla ale řada dalších odpovědí. Většina z nich se shodovala s tím, na co už dlouho poukazují i ekonomové.

Manažeři kritizovali neschopnost státu přimět nezaměstnané pracovat, nedostatečnou kontrolu šedé ekonomiky, ale také přehnané mzdové nároky pracovníků,  špatný zákoník práce nebo omezené možnosti lidí stěhovat se za prací  - více zde

Propouštěla jen každá pátá firma
Přes pesimistické vyhlídky na trhu práce, které v úterý představilo ministerstvo financí, jsou ale ekonomové optimističtější a domnívají se, že řady nezaměstnaných by se brzy mohly zkrátit - více zde.

To ostatně naznačují i anketa společnosti Kompass, ve které osmdesát procent firem uvedlo, že počet zaměstnanců se v posledním roce buď nezměnil, nebo se dokonce zvýšil. Podle výzkumu propouštělo jen dvacet firem ze sta.

Sehnat kvalifikované pracovníky může být složité
Sedm společností z deseti dokonce uvedlo, že má se sháněním pracovní síly problémy: dvanáct procent hledá těžko pracovníky na všechny pozice, 57 procent nemůže najít kvalifikované zaměstnance.  - více zde

Většina firem cizince nezaměstnává
Výzkum ukázal i fakt, že v českých firmách pracují především Češi. Tři čtvrtiny dotázaných firem nezaměstnává cizince vůbec, ostatní jen v minimální míře. Šest procent firem uvedlo, že cizinci v jejich společnostech obsadili zejména manažerské pozice. Čtyři firmy ze sta zaměstnávají pracovníky ze zahraničí hlavně na nekvalifikovaných pozicích.

,