Maloobchodní tržby znovu ožívají

  • 1
Maloobchodníkům v začaly v červenci znovu růst tržby. Po červnovém meziročním propadu o revidované čtyři desetiny procenta se v dalším měsíci příjmy obchodníků zvýšily o 5,6 procenta. Podle zprávy Českého statistického úřadu se obnovil růst ve všech hlavních skupinách sortimentu.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel a prodej pohonných hmot vzrostly stouply o dvě procenta. Samotný prodej nových aut sice o stejnou hodnotu klesl, ale zvýšily se tržby za opravy o 6,9 procenta a také za prodej pohonných hmot o pět procent.

Bez započítání aut byl červencový růst letos zatím nejvyšší. Příjmy prodejen stouply o 7,3 procenta. "Mimořádně vysoké tempo růstu bylo mimo jiné ovlivněno vyšším počtem pracovních dní," uvádí zpráva statistiků.

"Ke zvýšené poptávce spotřebitelů přispěl bezpochyby příznivý cenový vývoj. V prodejích pohonných hmot i potravin dostali spotřebitelé oproti loňskému červenci za stejný objem peněz více zboží," domnívá se Pavel Sobíšek z HVB Bank.

V prodejnách se smíšeným zbožím s převahou potravin bylo červencové tempo růstu o sedm procent až třetí nejvyšší v letošním roce, neboť velkou část tržeb vytvářejí hypermarkety, které mají otevřeno denně.

V prodejnách se smíšeným zbožím s převahou nepotravinářského zboží se tržby  zvýšily o 3,7 procenta. Mimořádně vysoké příjmy zaznamenali i prodejci výpočetní techniky.

Podle Davida Marka z Patria Finance je růst spotřebitelské poptávky relativně stabilní i přes pokles spotřebitelské důvěry a rostoucí nezaměstnanost.

"Tyto negativní vlivy totiž vyvažuje změna postoj bankovního sektoru v oblasti spotřebitelských úvěrů a změna v chování domácností. Využití nákupu na úvěr, bankovního či nebankovního charakteru, nabývá stále více na významu," uvádí analytik.

Pokud jde o další vývoj, názory analytiků se různí. "Červencový přírůstek nehodnotím jako signál trvalejšího zvýšení zájmu spotřebitelů. Srpnové, ale zřejmě i zářijové výsledky budou negativně ovlivněny záplavami," předpokládá Pavel Sobíšek.

Naopak Eva Zamrazilová z Komerční banky míní: "Srpnové povodně by růst v maloobchodě neměly rozhodně zpomalit, v samotném srpnu lze očekávat jak vyšší prodej potravinářských položek, tak i některých druhů nepotravinářského zboží a částečně již i oprav automobilů."