ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Maloobchodní tržby rostly napříč odvětvími o 7,2 procent. Auta stále v propadu

  • 6
Maloobchodu se v říjnu dařilo. Tržby vzrostly meziročně reálně o 7,2 procent, bez očištění o 5,6 procent, meziměsíčně pak po očištění o sezonní vlivy vzrostly o 1,4 procent. Dařilo se prodejcům oděvů a obuvi, mírný nárůst zaznamenal prodej a oprav aut, meziročně je však stále v záporu 8,7 procent, uvedl v pondělí Český statistický úřad.

Meziroční srovnání maloobchodních tržeb bylo ovlivněno opatřeními proti šíření koronaviru v loňském roce, kdy byl prodej v některých kamenných obchodech omezen, a zákazníci ve zvýšené míře nakupovali zboží prostřednictvím internetu. 

„V letošním roce naopak tržby kamenných obchodů rostly vysokými tempy. Nejrychlejší růst zaznamenaly prodejny oděvů a obuvi. K růstu maloobchodních tržeb dále významně přispěl prodej pohonných hmot,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

V letošním říjnu vidíme například téměř 40 procentní meziroční růst tržeb s oděvy a obuví a téměř 22 procent v případě zboží souvisejícího s kulturou a sportem. Přes 15 procent rostou kosmetické potřeby. Trvale vysoký růst zaznamenávají počítačová a komunikační zařízení (9,1 procent).

Maloobchodní tržby v Česku v září zpomalily růst na 3,4 procenta

Co tentokrát pozitivně překvapilo byl meziměsíční nárůst prodejů a oprav aut, byť o pouhá 0,3 procenta. „S ohledem na jejich nedostatek a slabé registrace jsme zde čekali pokračování poklesu. Meziročně se prodej aut stále nachází v záporu 8,7 procent, očištěno o kalendářní vlivy,“ doplňuje ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Odhad růstu letošních maloobchodních tržeb ekonomové odhadují
o 4,7 procenta a příští rok o 2,3 procent. „V našem modelu je již zahrnut efekt pandemie a omezení, které nedávno schválila vláda. Tato omezení kvantifikuje tzv. Stringency index, pomocí něhož dopočítáváme dopad pandemie na ekonomiku. Rizikem našeho odhadu je šíření nové varianty omikron,“ říká ekonom Deloitte Václav Franče.