Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Tržby obchodníků v srpnu klesly. Díky rostoucímu prodeji aut jen mírně

  • 2
Tržby tuzemských obchodníků v srpnu meziročně oslabily o 0,3 procenta. Proti červenci však stouply o 0,8 procenta. Za meziročním poklesem stojí horší výkon téměř celého maloobchodního prodeje kromě aut a menší počet pracovních dní, uvedl Český statistický úřad. Analytici však hodnotí čísla pozitivně.

"Meziročně se maloobchod nacházel v srpnu v mírném záporu, ovšem po očištění o meziročně chybějící jeden pracovní den se jedná o nárůst o 1,3 procenta. Pokles je dobrý výsledek ve světle toho, co se čekalo, když medián trhu činil - 1,2 procenta," uvedl Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank. Meziměsíční růst tržeb je podle něj pozitivním údajem zapadajícím do pozvolného oživování české ekonomiky.

Podobně to vidí i analytik Komerční banky Jiří Škop. "Zveřejněná čísla jsou určitě pozitivním signálem, že poptávka domácností letos pomalu sílí. Kromě stabilizace na trhu práce tomu určitě napomáhá klesající inflace."

Poslední roky podle něj jasně naznačily, že český konzervativní spotřebitel je na cenový vývoj velmi citlivý. "Důležité bude, aby nová vláda po volbách zbytečně nesáhla na reálné příjmy domácností. Zejména jakékoliv zvyšování daní by mohlo opět negativně zasáhnout spotřebitelskou důvěru a ukončit v současné době stále křehké oživení spotřeby," dodal.

Prodej a opravy aut meziročně podle ČSÚ rostly o čtyři procenta a přispěly tak k tomu, že celkové tržby oslabily mírně. Prodej potravin klesl ve specializovaných i v nespecializovaných prodejnách. Rovněž klesly tržby specializovaných prodejen s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím a výrobky pro domácnost.

Růst si i nadále udržel prodej zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to téměř o pětinu. Rostl i prodej oděvů a obuvi, počítačů a komunikačních zařízení a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, uvedli statistici.