Premiér Malajsie Abdullah Badawi

Premiér Malajsie Abdullah Badawi | foto: ČTK

Malí asijští tygři se bojí Číny, urychlují integraci

  • 10
Malé země jihovýchodní Asie mají obavy, že jim rozpínající se Čína a Indie ukrojí z koláče zahraničních investic. Urychlily proto projekt, který by měl jejich ekonomiky propojit podobně, jak funguje Evropská unie. Slibují si od toho, že budou oproti Číně a Indii konkurenceschopnější.

Původním plánem deseti asijských zemí, spojených do asociace ASEAN (Association of South-eastern Asian Nations) bylo propojit trhy do roku 2020. Ministři obchodu se ale shodli na tom, že integrace by se měla zrychlit tak, aby skončila o pět let dříve.

"Jestli neuspíšíme tvorbu společného trhu, riskujeme ztrátu své pozice jako významné investiční destinace," řekl na schůzce ministrů malajsijský premiér Abdullah Badawi.

"Musíme učinit co nejvíce pro to, abychom nepřišli o status produkční základny a důležitého prvku ve světovém obchodě," vysvětlil obavy malých zemí Badawi.

Kdyby se země ASEANu hospodářsky sloučily už letos, dosáhla by jejich ekonomika stejného objemu jako hospodářství Indie.

Integraci trhů deseti států ještě brání rozdílná legislativa. Před spojením ekonomik proto musí dojít ke sladění norem obchodního práva.

Do asociace ASEAN patří Malajsie, Thajsko, Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Vietnam, Filipíny, Singapur a Barma.

,