Majitelé domů se nevzdávají. Ilustrační foto

Majitelé domů se nevzdávají. Ilustrační foto | foto: Orco IPB Real

Majitelé domů zkoušejí znovu vyhrát nad regulací

  • 144
Majitelé domů rozjíždějí další kolo bitvy o zrušení regulovaného nájemného. V Česku se ničeho nedomohli a neslavně skončilo i jejich tažení do Štrasburku. Nyní se pouštějí do boje znovu. Počítají ale, že na výsledek táhlého sporu budou muset čekat další léta.

Českých žalob leží ve Štrasburku na pět tisíc. Majitelé domů chtějí na státu vysoudit asi padesát miliard. Kvůli regulaci nájemného totiž přicházejí o velké zisky.

Občanské sdružení majitelů domů nyní navrhuje Evropskému soudu pro lidská práva tři nové pilotní kauzy, podle kterých by měl žalobu českých vlastníků řešit.

Dva ze čtyř případů, které si soud v minulosti k posouzení vybral, už totiž spadly ze stolu. Jeden majitel zemřel a druhý neustál tlak spojený s žalobou a stáhl ji. Ani další dva případy nejsou ideální.

Podle sdružení jde o případy, kdy současní vlastníci nemovitostí koupili od majitelů původních, kteří utrpěli největší škodu. Jako pilotní kauzy se proto nehodí.

"Pilotní kauza musí představovat typický případ, na který se rozhodnutí vztahuje," řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček. 

Sdružení proto vybralo další tři případy, které by měly být vhodnější. Jistou naději jim dává případ polské majitelky, která ve sporu se státem zvítězila už před dvěma lety. Francouzka polského původu Maria Hutten-Czapská se domáhala práva 14 let, nakonec ale milionové odškodné vysoudila. Čeští majitelé bytů považují tento případ za precedens.

Polský stát Czapské vyplatí 240 tisíc zlotých (zhruba 1,75 milionu korun) jako kompenzaci hmotné škody a 22 500 zlotých (kolem 164 tisíc korun) jako náhradu soudních výdajů.

Výrok štrasburského soudu má precedenční charakter pro dalších asi 100 tisíc polských majitelů bytů.


 

Soudí se majitelé domů kvůli regulaci právem?

celkem hlasů: 5670

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 29. května 2008. Anketa je uzavřena.

Ano, regulovaný nájem je přežitek
Ano, regulovaný nájem je přežitek 4189
Ne, regulace chrání lidi, kteří v domech žijí
Ne, regulace chrání lidi, kteří v domech žijí 1029
Nevím, asi záleží na konkrétním případu
Nevím, asi záleží na konkrétním případu 452
,