Petr Peniaštek, Lobkowiczký pivovar

Petr Peniaštek, Lobkowiczký pivovar | foto: Radek Cihla, MF DNES

Lobkowiczký pivovar slaví kulaté narozeniny

  • 2
Pouhé čtyři dny dělí milovníky piva z Vysokého Chlumce od velkolepých oslav. Tamní Lobkowiczký pivovar totiž letos slaví 540 let svého založení. Pivovar patří mezi vyznané regionální značky a jeho produkty je možné ochutnat i v několika pivnicích ve velkých českých městech.

"Při příležitosti oslav se 29. července od třinácti hodin uskuteční Slavnosti piva s kulturním programem," říká ředitel pivovaru Petr Peniaštek.

Komu jsou oslavy určeny?
Oslavy jsou koncipovány jako setkání skutečných milovníků našeho piva a kraje Sedlčanska. Organizačně se pro tuto akci držíme zásady "místní pivo pro místní lidi s místní kulturou". Většina účinkujících tak pochází z nejbližšího okolí. Chceme, aby se zde potkali sousedé a popovídali si u dobrého piva, jídla a muziky.

Jaký program jste připravili?
Během odpoledne a večera vystoupí Dechovka Míly Nováka, Talisman, reMIX, Ginevra nebo Klasik, připraveny jsou soutěže pro děti či rodeo bizon. Večer pak bude rocková zábava s kapelami Second Hand Band a Marshband.

Pustíte návštěvníky do pivovaru? Zastavíte výrobu?
Hlavní hudební program se bude odehrávat uprostřed pivovaru. Výrobní prostory budou uzavřeny, výroba běží nepřetržitě 24 hodin.

Kdy za těch 540 let prožíval pivovar nejhorší a naopak nejlepší období?
Hodně špatného si prožil s celým Sedlčanskem během třicetileté války při drancování švédskými vojsky. V průběhu první světové války dokonce přestal kvůli nedostatku surovin a energie vyrábět. Paradoxně se pivovaru nejlépe dařilo vždy po dlouhodobých válkách, kdy byl pivovarský provoz značně zrekonstruován a zmodernizován.