V Polici nad Metují se stavebnice před 85 lety zrodila. A zase se tu vyrábí

V Polici nad Metují se stavebnice před 85 lety zrodila. A zase se tu vyrábí | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Legendární stavebnice Merkur bude mít muzeum

  • 4
Barevné kovové díly, matičky a šroubky, dětské ruce a hlavy plné fantazie. Díky nim vznikly tisíce jeřábů, aut, letadel, nesmyslných i účelných konstrukcí. Přes osmdesát let rozvíjí dětskou tvořivost stavebnice Merkur, která si nyní vysloužila i vlastní muzeum.

"Merkur je určitě nejznámější českou hračkou, která se začala vyrábět už v roce 1920. Zakladatel výroby Jaroslav Vancl byl v hračkářství podobnou osobností jako třeba Křižík v elektrotechnice. Merkur si proto postavení rodinného stříbra zaslouží," tvrdí Jaromír Kříž, dnešní majitel firmy, která výrobu slavné stavebnice v Polici nad Metují před lety převzala.

Zástupci firmy a zastupitelé města se rozhodli, že fenoménu dětství mnoha generací vybudují v Polici muzeum.

"Zdejší loňská výstava k výročí merkuru se setkala s velikým zájmem sběratelů i veřejnosti," říká polický starosta Zdeněk Kadidlo.

Muzeum dostane celé jedno patro hlavní budovy bývalého učiliště.

"Jednu z místností věnujeme historii značky, budou tam ukázky starých stavebnic, modelů i výrobky konkurenčních firem, data z historie a dokumenty, které se nám podařilo zachránit," plánuje Kříž.

V další místnosti návštěvníci uvidí, kam až sahá fantazie fandů slavné stavebnice. Bude tam stát obrovské ocelové město, které podle námětu z Julesa Verna vybudoval z merkuru jeden z největších sběratelů stavebnice, Jiří Mládek z Roudnice nad Labem.

Patří k těm, které stavebnice uchvátila v dětství a nadšení neopustilo ani v dospělosti. "Jako čtyřletý jsem v Praze na Žižkově chodil kolem osvětlené vánoční výlohy hračkářství, kde byl vystaven obrovský jeřáb z merkuru a kolem něj jezdily vláčky Merkur. To mne ohromilo," vzpomíná sběratel.

Wichterle vyrobil s pomocí Merkuru první čočky
Kovovým vláčkům bude patřit další část expozice. Merkur byl totiž od šedesátých let minulého století také největším výrobcem plechových vláčků měřítka 1:45.

Stavebnice Merkur v minulosti několikrát překročila význam pouhé hračky a napomohla lidem při řešení technických problémů. Třeba akademik Otto Wichterle na zařízení postaveném z merkuru vyrobil první kontaktní čočky.

Konstrukčních možností stavebnice chtějí využít i učitelé univerzity v Liberci, kteří s firmou spolupracují při vývoji stavebnice robotiky.

"Jejím smyslem bude umožnit studentům prakticky si vyzkoušet to, co programují jen teoreticky. Ze stavebnice si budou moci postavit jednoduché manipulátory a roboty," říká Kříž. Díly legendární stavebnice jsou i součástí učební pomůcky, kterou používají školáci v Rakousku.