KSČM pomohla vládě s čistkou

  • 50
Vláda Vladimíra Špidly za pomoci komunistů v parlamentu prosadila první personální změny v důležitých institucích, které jí zajistí kontrolu nad státem ovládanou částí ekonomiky. Poslanci vládních stran a s nimi komunisté ve sněmovně na návrh vlády odvolali dozorčí orgány Fondu národního majetku (FNM), instituce, která spravuje státní podíly v polostátních firmách.

V dalších úřadech České konsolidační agentuře a fondu bydlení - pak o svá místa přišlo několik zástupců ODS a ČSSD, většinou spojených s opoziční smlouvou. Po změnách ve státních institucích bude následovat série personálních změn rovněž v polostátních podnicích. A nepůjde jen o jejich dozorčí orgány, kde sedí bývalí a současní úředníci ekonomických ministerstev a FNM. Podle zdrojů z vládní ČSSD se chystá výměna zejména ve vedení Českých drah a Unipetrolu.

Vláda prosadila první personální změny
Po dvou neúspěšných pokusech odstartoval včera kabinet Vladimíra Špidly kolotoč personálních změn ve státem kontrolované části ekonomiky - v České konsolidační agentuře, jež spravuje stovky miliard špatných dluhů z českých bank, a Fondu národního majetku. Ten má na starosti privatizaci zbylých státních podniků.

V tajné volbě parlament odvolal celé prezidium a dozorčí radu Fondu národního majetku a dozorčí radu Fondu rozvoje bydlení. V případě konsolidační agentury přišel o místo poslanec Libor Ježek z ODS.

V parlamentu vládním stranám k odvolání zástupců ODS a zemanovského křídla ČSSD v tajném hlasování zřejmě pomohli svými hlasy komunisté. A to přesto, že stále není jasné, zda na ekonomické moci budou mít poprvé od pádu minulého režimu nějaký podíl.

"Komunistům podle posledních jednání nepřipadne žádné křeslo ani v dozorčí radě konsolidační agentury, ani ve FNM," sdělil šéf Unie svobody Ivan Pilip, který se účastní koaličních jednání o obsazování postů v ekonomických institucích. Někteří členové ČSSD ale tvrdí, že přece jen jedno křeslo mohou komunisté získat. "Do doby, kdy se budou volit noví zástupci do FNM a agentury, zbývá více než týden a jednání zdaleka nejsou uzavřena," sdělil vyjednavač ČSSD.

O nových tvářích, které nahradí ty odvolané, se vedou politická jednání. Jasno je zatím v případě prezidia FNM. V něm zasednou vedle ministra financí Bohuslava Sobotky a poslance Karla Kühnla (US) náměstci ekonomických ministerstev. Výměnu prezidia prosadil Sobotka poté, co v něm nadvakrát neprosadil svého kandidáta na post šéfa FNM Jana Juchelku.

Výrazně se obmění i dozorčí rada FNM, složená převážně z poslanců, která ale nemá prakticky žádné pravomoci. O místa přišli poslanci ODS Oldřich Vojíř a Martin Kocourek, Michal Kraus z ČSSD a bývalý premiér Jan Stráský (US). O tom, kdo v dozorčí radě zasedne, ale politické strany zatím nerozhodly.

"Zvážíme, zda nominujeme své lidi. Zatím s námi nikdo personální rošády nekonzultoval, a rozhodně nechceme být tam, kde bychom měli nulový vliv," říká Martin Kocourek z ODS. Zdroje z ČSSD pak potvrdily, že o novém složení dozorčí rady se vedou první jednání. "Není to tak horký problém kvůli jejímu malému vlivu," uvedl zdroj z vedení ČSSD.

Mnohem jasněji je v případě dozorčí rady České konsolidační agentury, která má naopak velmi výrazné kompetence. Na místo odvolaného poslance ODS Libora Ježka zasedne podle důvěrných informací zřejmě Pavel Pešek z Unie Svobody. Jedno dosud neobsazené místo pak obsadí zřejmě další člen ČSSD.

Vládní strany přitom původně zvažovaly, že odvolají dva zástupce ODS a jeden z postů nabídnou komunistům. Proti tomu se ale postavila Unie Svobody. V dozorčí radě agentury tak budou tři lidé z ODS, jeden lidovec a unionista. Pokud KSČM nepřesvědčí vládní sestavu a neprosadí svého kandidáta, budou mít sociální demokraté čtyři křesla.

Po změnách v dozorčích orgánech bude následovat výměna manažerů agentury, kam má nového člověka přivést najatá personální agentura. Pak přijdou na řadu šéfové některých státních a polostátních firem, zejména šéf drah Dalibor Zelený. O místo zřejmě přijde i šéf Unipetrolu Pavel Švarc.