ilustrační snímek | foto: ČTK

Češi zanevřeli na kryptoměny, oproti loňsku jich nakoupili o čtvrtinu méně

  • 25
Češi letos zatím nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 3,3 miliardy korun, což je meziročně o čtvrtinu méně. V listopadu proti říjnu klesl objem obchodů o pětinu na 200 milionů korun.

Cena nejvíce obchodovaného bitcoinu se během listopadu snížila o 16 procent na 17 200 dolarů, tedy asi 420 tisíc korun. Od začátku roku pak bitcoin ztratil 63 procent své hodnoty. Vyplývá to z údajů největšího obchodníka Bit.plus.

„Obchodům příliš nepomohl konec burzy FTX a v českém prostředí pak i vyšetřování tokenového projektu Xixoio. Nízká cena nicméně zvýšila podíl spekulativních nákupů, které však objemově nevyrovnaly pokles proti říjnu,“ uvedl zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

Watzke projektu Xixoio dál věří. Policie ale mluví o Ponziho schématu

Obchodování s kryptoměnami podle ředitele společnosti 2bminer Jakuba Hlavenky velmi zpomalilo. Klienti totiž začali aktivně vyhledávat i jiná řešení, jak do světa kryptoměn vstoupit, než je spekulace na burzách, které v posledních týdnech poznamenalo několik krachů.

„Celou situaci vidím z dlouhodobého hlediska jako pozitivní. Po zavedení důkladnějších kontrol všech burzovních firem, včetně prokazování rezerv, očekáváme i značný nárůst kryptoměnového trhu. Odvětví nyní prochází masovou adaptací trhu. S ní jsou vždy spojené i situace, které nastaly tento měsíc. To vše jen potvrzuje, jak velký potenciál kryptoměny mají,“ dodal Hlavenka.

Na začátku měsíce se podle Jakuba Valníčka z Portu tržní kapitalizace krypto trhu pohybovala u hranice jednoho bilionu dolarů, likvidace nezajištěných půjček způsobené krachem FTX stáhly trh na závěrečných 850 miliard dolarů. Pro obnovu důvěry v kryptoměny je podle něj zapotřebí, aby se trh očistil od dalších podvodných projektů.

K tomu může přispět tzv. Proof of reserves, nový standard, díky kterému burzy mohou prokázat, že drží majetek klientů na oddělených účtech a nepoužívají je k dalším spekulacím. Jeho zavedení má však svá úskalí a ještě potrvá, než bude takový přístup standardem, jako tomu je v tradičním finančním světě, dodal Valníček.

,