Boris Vostrý

Boris Vostrý - Boris Vostrý | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Koženého společník Vostrý se vydá české justici

  • 25
Boris Vostrý, který figuruje v kauze Harvardských investičních fondů, se rozhodl opustit Belize a vrátit se do Česka. Informoval o tom jeho advokát Josef Monsport. Policie v lednu navrhla obžalovat Vostrého společně s Viktorem Koženým z vytunelování fondů. Hrozí jim až dvanáct let vězení.

Monsport uvedl, že ho Vostrý ráno informoval e-mailem, pak spolu i telefonovali. Advokát tvrdí, že je sám překvapený. K důvodům Vostrého rozhodnutí se nechtěl vyjadřovat, naznačil ale, že se Vostrý chce osobně očistit před českými soudy.

"Není na mně, abych hodnotil, jestli je to rozhodnutí takové nebo onaké. Můžu jen říct, že se ho poměrně dotýkalo, když byl po skončení vyšetřování označován za někoho, kdo ukradl z Harvardských fondů třináct miliard," řekl iDNES.

Monsport očekává, že by se Vostrý mohl vrátit v řádu dnů.

Policie viní Vostrého a Koženého z toho, že v letech 1995 až 1997 převáděli z Harvardských investičních fondů a společnosti Sklo Union Teplice majetek, který se na začátku vyšetřování odhadoval na 11,5 miliardy korun.

Těmito převody poškodili Harvardský průmyslový holding, v jehož čele tehdy stál právě Vostrý. Holding pak skončil v likvidaci. Na konci vyšetřování policie vyčíslila škodu na víc než třináct miliard korun.

Vostrý žil ve středoamerickém Belize od roku 2003. Podle Monsporta tu podnikal, bližší podrobnosti ale advokát neznal.

Vostrého společník Kožený se zřejmě českým soudům vyhne. Od podzimu minulého roku je totiž ve vězení v bahamském Nassau. Čeká na rozhodnutí o tom, jestli ho Bahamy vydají do USA, kde čelí obvinění kvůli ázerbájdžánské privatizaci. - více zde

Kauza vytunelování harvardského holdingu patří významem a rozsahem k největším v Česku, uvedla Jana Pinková z tiskového oddělení police. Vyšetřovací spis má 300 tisíc stránek a je uložen v šesti stech šanonech. Spis byl převezen na Vrchní státní zastupitelství.

"Je na vrchním státním zástupci, až se probere tou spoustou materiálů, aby rozhodl, co s kauzou dál. To znamená jestli půjde, nebo nepůjde k soudu, či jestli se spis vrátí policii k doplnění," vysvětlil Vostrého advokát.

Belize

Belize, zdroj: mapy.idnes.cz © PLANstudio

,