Volkswagen - (c) profimedia.cz/corbis

Volkswagen - (c) profimedia.cz/corbis - Volkswagen - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Korupční aféra manažera Škody se rozrůstá

  • 4
Úplatkářská aféra jednoho z manažerů Škody Auto, na kterou začátkem týdne upozornil německý tisk, se rozrůstá. Odborový předák mateřského Volkswagenu Klaus Volkert podle deníku Spiegel odstupuje. Je podezřelý, že se s Helmutem Schusterem podílel na machinacích v koncernu.

K 15. červnu na odešel na vlastní žádost personální manažer mladoboleslavské automobilky Schuster. Deník Focus v pondělí přinesl zprávu, že za jeho náhlým odchodem je podezření z úplatkářství a také machinací ve společnosti.

Schuster měl pomocí nastrčených firem, které založil ve Spojených státech a Švýcarsku, uzavírat obchody se svým vlastním zaměstnavatelem, koncernem Volkswagen. - více  zde

Prostřednictvím těchto společností pak pro Indii a Angolu uzavřel lukrativní zakázky o výhradním zastoupení, uvedla v pondělí agentura AP s odvoláním na Focus. Během jednání prý nejen že figurovalo Schustero jméno, ale měl se jich i osobně účastnit.

Právě do podobného případu má být zapleten i šéf podnikových odborů Volkert. Společně s Schusterem totiž podle informací Spiegelu měli podíl ve firmě, která se snažila získat zakázku Škody v Praze.

U Schustera se navíc objevilo podezření, že přijímal úplatky od výhradních prodejců na jednotlivých zahraničních trzích. Volkswagen šetří, zda do korupce nebyli zapleteni i další manažeři.

Schusterův případ už vyšetřuje německá policie, které koncern předal trestní oznámení na svého bývalého manažera. "Dnes jsme u státního zástupce v Braunschweigu podali podklady k trestnímu oznámení," citovala ČTK středeční prohlášení mluvčího automobilky.

Státní zastupitelství v Braunschweigu má na základě těchto rozsáhlých podkladů rozhodnout, zda zahájí vyšetřování proti Schusterovi, uvedl Spiegel.

Volkert je považován za jednoho z nejvlivnějších šéfů závodních rad v Německu. V čele závodní rady Volkswagenu stojí od roku 1990 a je rovněž členem dozorčí rady společnosti, připomněla ČTK.

,