Koruna ráno prolomila další rekord vůči dolaru. Prodávala se pod 18 Kč/USD.

Koruna ráno prolomila další rekord vůči dolaru. Prodávala se pod 18 Kč/USD. | foto: Profimedia.cz

Koruna si připsala další rekord, otevřela pod 18 Kč za USD

  • 24
Koruna prolomila další mezní hranici vůči dolaru. Poprvé v historii se prodávala pod 18 korun za USD. Devatenáctikorunovou laťku přitom protrhla teprve před měsícem.

Česká měna si pro další rekord přišla ve středu ráno, kdy se obchodovala na 17,94 Kč/USD, uvedl server Patria Online.

Po deváté hodině se opět vrátila nad 18korunovou hranici. a obchodovala se za 18,03 Kč/USD. K euru se koruna drží na úterním závěrečném kurzu 26,66 Kč/EUR.

Za rekordním zpevňováním koruny stojí oslabování dolaru na světových trzích. V úterý dolar překonal hranici 1,48 USD/EUR. Dnes ráno se obchoduje blízko této hranice na 1,479 USD/EUR, uvedla ČTK.

Ze slabého dolaru česká ekonomika spíše těží.

Dovozci slabý dolar vítají, exportéři se mračí 
Zpevňující koruna dělá radost hlavně těm, kteří si kupují zboží ze zahraničí. Klesají ceny benzinu a zemního plynu. Lidé díky slabšímu dolaru utratí méně za počítače, notebooky, fotoaparáty a další elektroniku či oblečení z Asie nebo USA. Levněji se dají pořídit také zájezdy do zahraničí.

Naopak českým exportérům padající americký dolar mnoho radosti nepřináší. Může jim sice zlevňovat některé dovážené komponenty, hůře však na zahraničních trzích své zboží kvůli rostoucí ceně prodávají.

Pod hranici devatenácti korun vůči dolaru se česká měna dostala teprve před měsícem. (více zde) Dvacetikorunovou laťku překonala začátkem září. - více zde